Гощанський район — один із хлібних районів Рівненщини. Тож коли підприємець Ярослав Данилко із селища Гоща вирішив спорудити власний млин, розраховував, що клієнтів на цю послугу у нього не бракуватиме.
«2003 року на аукціоні, організованому Гощанською селищною радою, я за 7134 гривні купив земельну ділянку цільового призначення у десять соток для будівництва та обслуговування млина та цеху з переробляння борошна, — пише у своєму листі до редакції Ярослав Данилко. — Виготовив документацію, придбав будівельні матеріали, обладнання. Але несподівано головний санітарний лікар Гощанського району Сергій Грабовський 7 квітня 2004 року надіслав мені листа про заборону будівництва. Мотивація — мовляв, під час відведення земельної ділянки не дотримано санітарно-захисної зони». «Зменшення розміру санітарно-захисної зони відповідно до вимог п.5.9 державно-санітарних правил №173-96 можливе лише головним санітарним лікарем України за умови належного обгрунтування розрахунками хімічного, акустичного забруднення атмосферного повітря», — пише далі Сергій Грабовський. Іншими словами, головний санітарний лікар Гощанського району Сергій Грабовський відмовляється від свого підпису, який він поставив під актом вибору та обстеження земельної ділянки, передбаченої під будівництво та обслуговування млина та цеху з переробки борошна, яку придбав на аукціоні підприємець Ярослав Данилко. Як повідомили в обласній санепідемстанції, ця «помилка» коштувала Сергію Грабовському догани.
Але, схоже, Ярослава Данилка мало втішає те, що головний санітарний лікар району визнає свою помилку, не приймає він і його усних вибачень. Бо, як пише у листі, «надто дорого коштувала йому та «помилка». Підприємець вклав чималі кошти, щоб започаткувати власний бізнес: купив земельну ділянку, придбав будівельні матеріали, обладнання, зрештою, затратив чимало зусиль на оформлення різних довідок, документів, що влетіло йому в копієчку. А головне — втрачено час, який, як відомо — гроші.
— Конфлікт можна було б уладнати, надавши Ярославу Данилку іншу земельну ділянку, але за його згодою, — каже гощанський селищний голова Валерій Макотера.
Але, схоже, Ярослав Данилко хоче таки домогтися правди. А для цього йому потрібно звернутися до суду. Бо газета може лише привернути увагу громадськості до проблеми, але не має повноважень змусити посадовця виправити свою помилку. Хоча, якщо бути реалістами, можна спрогнозувати, що ще багато води спливе, перш ніж суд вирішить цю проблему на чиюсь користь. Судові процеси можуть затягнутися на кілька місяців... То чи не краще Ярославу Данилку прислухатися до думки гощанського селищного голови Валерія Макотери? Якщо, звичайно, підприємець зацікавлений у тому, щоб якомога швидше розпочати свій бізнес.
Зрештою, випадок, про який пише у своєму листі Ярослав Данилко, має послужити добрим уроком не лише для головного санітарного лікаря Гощанського району, а й для інших посадових осіб. Адже перш ніж скріплювати печаткою і особистим підписом той чи той документ, потрібно добре подумати.
Рівненська область.