Тільки чи достатньо цього, щоб прожити?
Пам’ятаєте, в одному старому радянському фільмі героїня доводила, що пенсію людям потрібно давати в молодості, бо спочатку потрібні гроші і свобода, а потім пенсіонерів, навпаки, не відправиш на заслужений відпочинок, ну аж ніяк не хочуть вони залишати роботу. Сьогоднішні пенсіонери також не поспішають, але основна причина, чомусь здається, не відсутність бажання мандрувати та потяг до перевиконання плану, а все те саме матеріальне питання. Навряд чи хтось заперечуватиме, що більшості пенсіонерів, навіть після всіх перерахунків, важко вижити на саму лише пенсію. Коли новому пенсійному закону виповнилося 100 днів, Мінпраці пообіцяло, що в 2007 році усі отримають пенсії не нижче прожиткового мінімуму, тоді ж було не без гордості заявлено, що у нас уже всі отримують пенсію не менше половини цього мінімуму.
Очевидно, нова постанова Кабміну і є черговим кроком до досягнення бажаного рівня. Нагадаємо, починаючи з 1 серпня, усім пенсіонерам, чия пенсія не дотягує до прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність, встановлено надбавку «до 30 гривень». Правда, у цьому підвищенні є два але. Перше — пенсія з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та пенсій за особливі заслуги перед Україною після встановлення доплати не може перевищувати прожиткового мінімуму. Друге — якщо навіть з тридцятьма гривнями ви не дотягнете до прожиткового мінімуму, все одно більше ніхто нічого не дасть.
Однак повернімося до гарних новин. У вересні привід для радості з’явиться у інвалідів-«чорнобильців», адже їх пенсії збільшаться на 12 відсотків, але без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, державної допомоги та сум індексацій.
Також з 1 вересня підвищуються раніше призначені пенсії військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової служби), особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, кримінально-виконавчої системи, особам начальницького складу податкової міліції. Стосуватиметься це пенсій, для обчислення яких у складі грошового забезпечення немає додаткових видів грошового забезпечення (крім відсоткової надбавки за вислугу років) або їх розмір менш ніж 40 відсотків грошового забезпечення (окладів за посадою, військовим чи спеціальним званням та відсоткової надбавки за вислугу років). Зроблено це буде шляхом урахування зазначених видів грошового забезпечення для обчислення пенсій у розмірі 40 відсотків відповідних окладів за посадою, військовим чи спеціальним званням та відсоткової надбавки за вислугу років. До речі, після нового року ті, кому раніше було призначено пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», матимуть право на перерахунок пенсій та виплату 50 відсотків перерахованої пенсії з 1 січня 2005 року, а з 1 січня 2006 року — 100 відсотків перерахованої пенсії (про деталі цього перерахунку «ГУ» вже писав).
З того самого 1 січня наступного року учасники бойових дій проти Японії в 1938, 1939 і 1945 роках (в тому числі на території Монголії), нагороджені за бойові дії орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова, отримають право на пенсію за особливі заслуги. До речі, згадані медалі братимуться до уваги незалежно від часу нагородження ними (це ж стосуватиметься і ветеранів Великої Вітчизняної війни).
Отже, пенсії повільно, але все-таки збільшуються. І хто знає, може, прожиткового мінімуму вони досягнуть і раніше 2007 року. От тільки чи є той мінімум достатнім, щоб прожити?