За останні роки на Полтавщині утвердилася позитивна тенденція нарощування обсягів інвестицій в основний капітал. У розрахунку на одну особу регіон за цим показником входить до першої п’ятірки серед областей України. Торік в економіку регіону інвестовано понад 2 млрд. грн. із приростом до попереднього року в 11 відсотків. 
Збільшення обсягів відбулося у промисловості, сільському господарстві, будівництві. Стрімкими темпами розвивається інфраструктура. Майже вдвічі зросли обсяги фінансових надходжень у розвиток готельного господарства, в 1,7 разу — зв’язку. Поліпшується технологічна структура інвестування. Із 49 до 54 відсотків зросла частка витрат на придбання машин та обладнання для будівництва нових та технічного переоснащення діючих об’єктів. У соціальній сфері більш ніж удвічі зросли обсяги інвестицій в об’єкти охорони здоров’я та соціальної допомоги, на чверть — освіти. Зокрема, введено в експлуатацію першу чергу центральної районної лікарні в Чорнухах, амбулаторію сімейної медицини в Комсомольську, медичний центр у Полтаві, навчально-лабораторний корпус Національного технічного університету та інші об’єкти. Водночас для успішного розвитку економіки та соціальної сфери потрібен значно більший обсяг фінансових вкладень. Припливу капіталів потребує сільське господарство та переробка сільськогосподарської продукції, машинобудування, паливно-енергетичний комплекс, туристично-оздоровча сфера, транспортні комунікації. На жаль, багато керівників підприємств налаштовано на власні інвестиційні ресурси. Це хибний шлях. Джерелами власних ресурсів є амортизаційні відрахування та прибуток. Проведені розрахунки свідчать, що річний обсяг амортизаційних відрахувань не перевищує семи відсотків первісної вартості основних засобів і його недостатньо навіть для заміни цілком зношених.
Інший аспект проблеми. За минулий рік підприємствами області отримано майже 1 млрд. грн. прибутку. Ця сума становить менш як три відсотки вартості основних засобів. А на сьогодні їх зношеність коливається від 40 відсотків у видобувній промисловості — до 60 відсотків у будівництві. Тобто технічне переозброєння та реконструкція діючих підприємств можливі лише за умови залучення зовнішніх джерел фінансування.
Хотів би підкреслити, що основними шляхами залучення зовнішніх фінансових ресурсів є інвестиції або кредити. Інвестування передбачає вкладення коштів у розвиток виробництва, інфраструктури підприємства на безповоротній основі. Але при цьому інвестор стає співвласником підприємства. Тож треба бути готовим поділитися з інвестором часткою статутного капіталу. Під час залучення кредитних ресурсів намагаємося істотно збільшити використання можливостей міжнародних фінансових організацій. Під прийнятні ставки до дев’яти відсотків річних надає кредити Європейський банк реконструкції та розвитку, представництво якого відкрито в Україні. Працює низка вітчизняних фінансових структур, що спеціалізуються на пошуку та відкритті міжнародних кредитних ліній.
На рівні області розроблено і затверджено депутатами обласної ради цільову програму зміцнення міжнародного та інвестиційного іміджу Полтавської області на 2004—2005 роки. Проведено семінари для керівників і спеціалістів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, ділових кіл Полтавщини. Ми вдячні інвестиційним компаніям і фондам (а в одному з семінарів брали участь представники Інституту реформ, Європейського банку реконструкції та розвитку, юридичної компанії ВС Toms§Co, компанії Sіgma Bleyzer, інвестиційної компанії КІНТО, ВЕСТЕРН НІС ФОНДУ, Foіl Securіtіes New Europ, Міжнародної фундації сприяння ринку, Кредитпромбанку, Посольства Республіки Польща в Україні) за їх участь, зацікавленість та готовність вести конкретну співпрацю. Сьогодні готуємо до видання каталог інвестиційних пропозицій підприємств області. До нього буде включено близько 90 пропозицій до інвестування.
Паралельно розробляємо в рамках загального сайту облдержадміністрації окрему спеціалізовану електронну сторінку з робочою назвою «Інвестуйте в Полтавщину». Її головна мета — дати потенційному інвестору попередню уяву про можливості ведення бізнесу в нашому регіоні, про спільні проекти, які з успіхом реалізовані та діють в області. На вже згаданій сторінці планується розмістити зразки документів, які необхідні для державної реєстрації іноземних інвестицій та іншу корисну інформацію для першого знайомства з Полтавщиною.
Чекаємо від ділових кіл регіону і країни пропозицій.
Віктор СЕМЕНОВ, заступник голови Полтавської облдерж-адміністрації.