Серед приємних інформаційних зведень з енергетичного фронту країни є і сюрприз — заява народного депутата Олександра Гудими щодо ймовірної передачі в оренду російським компаніям одного з енергоблоків Бурштинської ТЕС.
Як повідомляють інформагентства, Олександр Гудима посилається на листи і доручення, які проходили через Комітет ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Вони стосуються підготовки так званого інвестиційного проекту, згідно з яким в обмін на 80 мільйонів доларів для технічної реконструкції станції пропонується тимчасово передати основні фонди в оренду двом американським і двом російським компаніям, наближеним до Анатолія Чубайса. «Цінність» проекту навіть не підлягає коментуванню, оскільки інвестиції в частку державної власності, вважає народний депутат, нагадують приховану приватизацію, яка відбувалася на Донбасенерго, і є незаконними. Депутат також додав, що саме експортні можливості «бурштинського острова» є причиною агресивних зазіхань росіян — а саме компаній сателітів РАТ ЄЕС під протекцією А. Чубайса. «Сьогодні ми маємо унікальну частину, яка працює паралельно з Європою і дає сигнали, якщо українці будуть послідовні і здійснюватимуть політику євроінтеграції, то найближчі п’ять років вся енергосистема України працюватиме паралельно з енергосистемою Європи. Тому ми не можемо допустити такої плати росіянам за міфічну підтримку на виборах», — вважає Олександр Гудима.
Нагадаємо: «бурштинський острів», невід’ємною частиною якого є відповідна ТЕС, охоплює територію трьох областей (Закарпатської, частину Львівської та Івано-Франківської). Він запаралелений з європейською енергосистемою і має експортний потенціал не менш як 600 МВт. Це дає змогу одержувати щороку майже 30 мільйонів доларів чистого прибутку. Народний депутат спантеличений, передає «Інтерфакс-Україна»: чому прибуткове підприємство потребує інвестора?!