Свого часу я кілька років жив у Кривому Розі, і мені зрозуміле теперішнє обурення багатьох його мешканців. Колись загибель гірників у залізорудних шахтах не була тут такою резонансною, як сьогодні убивства «мінял» — новоявлених ділків з «пересувних» обмінних валютних пунктів. Хоч, з другого боку, справді тривожно: недавно серед білого дня у під’їзді власного будинку в 7-му Зарічному мікрорайоні чотирма пострілами застрелили 38-річного торговця валютою Шахіна А. і його нібито персонального водія пенсійного віку Анатолія К. Так от, убивство Шахіна А. — це вже одинадцяте серед «мінял» Кривого Рогу.
Моєму колезі з криворізької газети «Червоний гірник» Миколі Крамаренку вдалося розшукати свідка. Очевидець піднімався в під’їзд ніби в той момент, коли з нього виходив «височенький худорлявий молодик спортивної статури з барсеткою у руці і в чорній масці». В темних штанях та синій куртці з капюшоном. Крізь вузькі щілини маски надто пильно подивився, спокійно обминув і непоспішно пішов геть попід будинком. Тільки за рогом наче побіг підтюпцем мимо школи, а біля дитсадка і зовсім зник, мов крізь землю провалився. Щоправда, нині встановлено, що з убивцею був і поплічник. Трохи молодший і трохи менший на зріст, коротко підстрижений.
Самі продавці «імпровізованих» на ринках та перехрестях Кривого Рогу обмінних пунктів кажуть, що в місті на них розгорнуто тотальне полювання з боку організованої банди. «Міняли» навіть уже збагнули, що відстежують та відстрілюють тих, хто після «зміни» не здає відразу виручені гривні, а особливо долари, у банки чи каси. Отож нести їх із собою додому дуже небезпечно. Хочеш жити — повертайся з порожніми руками, і квит. Хоч і це, на жаль, ще не гарантія. Адже, за іншою версією, потенційні убивці насправді завбачливо втираються у довір’я та неначе для термінових потреб замовляють чималі суми «зелені». І призначають час та місце зустрічі...
І все-таки криворізькі реалії хвилюють місцеву громаду та правоохоронців уже й на рівні МВС та Генпрокуратури України і СБУ передусім з інших мотивів. У місто прибули київські слідчі в особливо важливих справах. Та похвалитися поки що і вони нічим не можуть. Злочинців — серійних убивць — вирахувати та затримати ніяк не вдається.
А справа в тому, що і Шахін А., і десятеро його попередників загинули від куль, випущених із табельного міліцейського пістолета. Того самого, який було відібрано у правоохоронця в сутичці з розбійницьким угрупованням ще три роки тому під час пограбування в мікрорайоні Довгинцеве магазину «Терези». У розпорядженні банди — ще один міліцейський пістолет, який належав убитому бандитами в сусідньому Апостоловому стражу порядку. Обидва ці пістолети стріляють тепер часто і завжди там, де скоюють найжахливіші злочини.
Тож виявити і знешкодити банду для міліції уже справа честі. Слідча група, підтвердив і заступник начальника управління карного розшуку УМВС в області Володимир Уваров, працює день і ніч. Спершу тим, хто анонімно надасть будь-яку інформацію, котра допоможе розкрити злочинне угруповання, обіцяли сто тисяч гривень винагороди. Нині обіцяють 250 тисяч. Та поки що «знайшли» лише ще два убивства, які також на рахунку викрадених міліцейських пістолетів.