За підрахунками координаційної ради парламентської більшості, фракція Народно-демократичної партії та Партії промисловців і підприємців виявила, беручи до уваги кількісний склад, найвищу активність у виступах та законодавчому процесі. Це засвідчують такі дані: у порядку законодавчої ініціативи члени фракції внесли 84 проекти законів та постанов Верховної Ради України. Тобто фракція, яка становить 3,5 % від загальної кількості депутатів парламенту, ініціювала 5,6 % законопроектів. Загалом на розгляді п’ятої сесії було 128 проектів юридичних актів, які ініціювали члени фракції Народно-демократичної партії. Члени НДП та ПППУ за період четвертої сесії виступили на засіданнях Верховної Ради України 118 разів. Основна увага Миколи Оніщука, Сергія Шевчука, Олега Зарубінського та Віталія Олуйка була прикута до роботи над проектами законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів», «Про Президента України». Над проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет на 2004 рік» та постановою «Про основні напрямки бюджетної політики на 2005 рік» прискіпливо і наполегливо працювали народні депутати України Віктор Заічко, Людмила Супрун, Микола Шведенко, Василь Гуреєв, Віталій Майко, відстоюючи пропозиції членів фракції і у Комітеті з питань бюджету, і в уряді. Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» було підготовлено Олегом Зарубінським. Проект закону «Про житлово-комунальні послуги» та проект постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на гранти іноземних держав» були розроблені співголовою фракції НДП та ПППУ Валерієм Пустовойтенком. Проект закону про умови розвитку вітчизняних підприємств текстильної галузі внесено Віталієм Майком та Миколою Оніщуком; проект закону про внесення змін та доповнень до Закону України «Про Центральну виборчу комісію» розроблено народним депутатом України Миколою Оніщуком та ін. Проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України (щодо терміну дії нульової ставки ввізного мита на зерно) — внесено народним депутатом Людмилою Супрун; «Про внесення змін до деяких законів України (щодо перерахунку призначених пенсій) — розроблено народним депутатом України Леонідом Каденюком; «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо порядку оподаткування відповідно до міжнародних угод) — підготовлено членом фракції Сергієм Шевчуком тощо.
Фракція НДП виступила ініціатором підписання протоколу політичних домовленостей про концептуальні та технологічні засади проведення в Україні політичної реформи та звернулася до керівників депутатських фракцій і груп, які зареєстровані у Верховній Раді України, з проханням підтримати цю пропозицію.
Народні депутати України — члени фракції НДП та ПППУ гідно представляли фракцію під час проведення «круглих столів», науково-практичних конференцій і у Верховній Раді України, і за кордоном. Зокрема, народний депутат України Сергій Шевчук підготував і провів ІІІ Трансатлантичний форум парламентаріїв США, Канади та Західної Європи. За участю та підтримки народного депутата України, члена НДП Володимира Мовчана проведено всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Молодіжна політика в сучасній Україні: стан, проблеми, перспективи».
У липні парламентські фракції НДП та ПППУ і Народної аграрної партії підписали угоду про створення народної коаліції. Ця угода може стати підгрунтям для створення нової коаліції більшості і вже на наступній сесії восени бути потужним об’єднанням парламентських демократичних сил центристського спрямування.