Сьогодні Президент України Леонід Кучма відбуває до Сочі на чергову зустріч зі своїм колегою главою Російської Федерації Володимиром Путіним. Як повідомляє прес-служба адміністрації глави нашої держави, в центрі переговорів будуть «питання двостороннього співробітництва, передусім в економічній сфері, взаємодія в рамках СНД та ЄЕП, міжнародна проблематика».
Правда, що криється за цими загальними фразами, сказати важко, адже не минуло й місяця, як Леонід Кучма зустрічався з російським Президентом в Ялті під час переговорів бізнесменів двох країн.
Одначе про дещо можна здогадуватися. Особливо з огляду на те, що під час ялтинської зустрічі у центрі уваги переговорів були енергетичні проблеми. Зокрема, як відомо, Україна пішла на поступку російській стороні і вирішила використовувати нафтогін Одеса—Броди у реверсному режимі. Це було зроблено для того, щоб росіяни не піднімали ціну на нафту, що, у свою чергу, боляче б’є по споживачах нафтопродуктів. А з 1 серпня Росія збільшила експортне мито з тонни нафти більш як на 20 доларів. Як пояснив на ялтинській зустрічі у відповідь на скаргу українських високопосадовців Володимир Путін, це робиться за світового зростання цін на «чорне золото». А тому, схоже, російські нафтові велети і поставили питання про відміну мораторію на зростання цін на нафтопродукти. З огляду на майбутні президентські вибори зростання цін на нафтопродукти псує імідж владі та її кандидату зокрема. Саме цим, схоже, і зумовлений несподіваний візит Леоніда Кучми до Сочі.
Водночас не можна виключати, що співрозмовники зачеплять і теми, про які йшлося на зустрічі глави української держави з міністром оборони США Дональдом Рамсфелдом. Тим паче що після неї Україна прийняла рішення залишити своїх миротворців в Іраку.
Одне слово, аналітикам, зокрема з виборчих штабів кандидатів на найвищу посаду в державі, є над чим поміркувати.