Голова СБУ Валентин Наливайченко та в. о. міністра оборони Михайло Коваль під час закритого пленарного засідання на брифінгу поінформували журналістів про дії силовиків у ході антитерористичної операції на Сході України.

В. Наливайченко наголосив, що загрози національній безпеці України нині полягають у двох ключових позиціях — серйозні бойові військові зіткнення у рамках АТО, на даний час у Слов’янську та Краматорську, які створюються незаконними злочинними озброєними важкою зброєю угрупованнями. А також те, що ці незаконні угруповання становлять найбільшу небезпеку для мирного населення. І саме на їх ліквідацію спрямовані головні зусилля АТО. За словами Голови СБУ, силовики доповіли парламенту, що зусилля всіх бойових підрозділів та всі дії у рамках АТО проводяться з максимальною стриманістю силовиків для того, щоб не було жертв серед мирного населення. Силовики також доповіли парламенту, що останніми днями у рамках АТО було знищено до трьох десятків озброєних бойовиків. На жаль, є втрати і серед наших бійців.

В. о. міністра оборони Михайло Коваль повідомив, що Збройні Сили України в рамках антитерористичної операції виконують виключно ті завдання, які визначені законом про АТО. Українська армія у взаємодії з СБУ, МВС та Нацгвардією виконує завдання щодо знищення незаконних угруповань сепаратистів, які діють у Луганській та Донецькій областях. При цьому Коваль зазначив, що маємо «дуже непростого та підступного, дуже підготовленого ворога». «Напруженість бойових дій дуже висока, таких боїв я особисто не чув з 90-х років минулого століття», — сказав М. Коваль. Він навів приклад бойових дій в районі Андріївки на Донеччині, коли десантники у взаємодії з Нацгвардією, відбиваючи атаку переважаючого противника, не тільки виконали завдання і утримали головну висоту, а й перейшли у контрнаступ і оволоділи дуже важливим центром, з якого сепаратисти вели пропаганду, — телебаштою в районі Краматорська. У цьому бою загинуло двоє десантників, 17 чоловік отримали поранення, але при цьому наші солдати продемонстрували дуже високий моральний дух — жоден із поранених десантників досі не покинув свій підрозділ.

М. Коваль на закиди щодо того, що АТО проводиться занадто повільно, відповів, що нині є два варіанти. Перший — підтягнути важку артилерію, а також реактивну авіацію, змішати з землею все населення, встановити жовто-блакитний прапор і відрапортувати, що завдання виконано. «Другий варіант, яким ми саме й керуємося, — це поступове блокування, знищення диверсантів і терористів, а також недопущення каліцтва і втягування у бойові дії цивільного населення, — сказав в. о. міністра оборони. — Учасники АТО працюють саме за цим варіантом».

Силовики попросили підтримки у депутатів, особливо тих, хто обирався за мажоритарними округами, допомогти з відновленням місцевого самоврядування, органів влади у тих містах і селищах, які звільняються від диверсантів і терористів.

В. Наливайченко закликав під час святкування 9 Травня утриматися від участі у провокативних заходах. І запевнив, що СБУ нині опрацьовує всю інформацію про загрози кандидатам у Президенти, яка надходить в оперативному порядку, усно чи через Інтернет, щоб уникнути провокацій. Повідомлення про загрози, які надійшли до спецслужби під час перебування на Донбасі кандидатів у Президенти Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, спрацювали вчасно на упередження.