Учора відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових осіб, посягань на права і свободи, життя і здоров’я громадян під час подій, пов’язаних з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбуваються в Україні з 21 листопада 2013 року.

Голова комісії Геннадій Москаль озвучив три версії того, хто міг ще стріляти на Майдані. Перша — переодягнена у майданівців агентура МВС і СБУ. Друга — штатні оперативні працівники СБУ чи МВС, які могли бути одягнені по-різному. Третя — низка громадських організацій, котрі вийшли з-під контролю. За його словами, найбільш вірогідна версія, що це була агентура, впроваджена СБУ у громадські організації і політичні партії, і перший їхній постріл був у бік міліції.

Крім того, голова ТСК зазначив, що причетність Росії до  масових вбивств на Майдані Незалежності під час акцій протестів поки що не розглядається. «Поки що у комісії таких матеріалів немає», — сказав він.

До того ж Г. Москаль повідомив, що з тіл 19 осіб, вбитих під час подій 18—20 лютого в Києві, вилучені 11 куль від набоїв 7,62 мм, які були випущені з автомата Калашникова. З одного вбитого вилучена куля пістолета Макарова, а ще з 15 тіл загиблих — картеч, що відстрілювалася із гладкоствольної зброї. Також голова ТСК в інтерв`ю журналістам розповів, що Віктор Янукович покинув територію України тоді, коли його соратники вже втекли з країни і їх телефони не відповідали. «Янукович, за даними нашої комісії, втік останнім, 21 лютого. Коли він почав телефонувати Віталію Захарченку і Олександру Якименку, котрі втекли 20 лютого, то їхні телефони не відповідали. Єдиний, хто залишився вірний йому — Станіслав Шуляк — колишній командувач внутрішніх військ МВС України. Він втік разом з Януковичем, прихопивши з собою два автомати Калашникова», — сказав народний депутат.

Г. Москаль зазначив, що В. Янукович і С. Шуляк поїхали в Донецьк, звідки прорвалися до Криму. З півострова за ними було вислане невеличке військове судно, на якому вони переправилися на територію Російської Федерації.

Начальник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда зазначив, що більшість документів, які стосувалися подій з листопада по лютий, на жаль, була знищена. «Документи були знищені 19—21 лютого за наказом Якименка (На той час голова СБУ. — Авт.). Акти на знищення підписували керівники департаментів. Фізично знищувалися жорсткі диски, флеш накопичувачі і дискети, спалювалися папери», — зазначив він. Нині, за його словами, йде службове розслідування щодо цих знищень, матеріали були передані в рамках кримінального провадження до відповідних органів. В. Найда повідомив, що більшість керівників департаментів звільнені, деякі з них переховуються від слідства.