Складання списків виборців
Продовжуємо знайомити наших читатів із усіма нюансами голосування на виборах Президента України, які відбудуться 31 жовтня. Сьогодні ми адресували запитання щодо процедури складання загальних списків виборців членові Центральної виборчої комісії України Сергію ДУБОВИКУ.
— Чи складено вже на сьогодні загальні списки виборців?
— На сьогодні загальні списки виборців уже фактично складено органами місцевого самоврядування. І не лише на паперових, а й на електронних носіях, що має надалі спростити діяльність територіальних виборчих комісій. Списки виборців повинні бути передані не пізніше 25 вересня територіальним виборчим комісіям після утворення виборчих дільниць, які, в свою чергу, до 29 вересня повинні передати їх дільничним виборчим комісіям. Після цього їх буде надано для загального ознайомлення та уточнення громадянами.
Хотів би звернути особливу увагу, що ознайомитися зі списками виборців та уточнювати їх можна лише у приміщенні дільничної виборчої комісії за зверненням громадянина. Хоча законом і надано право суб’єктам виборчого процесу — кандидатам у президенти, їх довіреним особам та органам місцевого самоврядування — звертатися до відповідних установ, які складають списки виборців, із метою перевірки їх достовірності.
— Чи використовували  під час складання списків виборців списки з попередніх виборів, які вже тепер багато в чому застаріли?
— Цього разу місцеві органи влади складали списки виборців із використанням оперативних даних місцевих органів Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації та Міністерства юстиції України, що дає змогу уникнути багатьох неточностей у списках, зокрема, щоб до списків виборців не потрапляли люди, які вже померли. ЦВК прискіпливо стежила за тим, щоб відповідні органи надавали інформацію місцевим органам влади у повному обсязі, проводила відповідну роз’яснювальну роботу.
Хотів би, скориставшися нагодою, звернутися до читачів з проханням у разі виявлення таких фактів негайно повідомляти про це виборчі комісії, адже це є прямим порушенням Закону.
— За законом до загальних списків виборців мають включати людей, які постійно проживають на території відповідного села, селища чи міста. Але як визначатиметься постійне місце проживання виборця? Адже багато людей нині живуть і працюють у місті, а зареєстровані десь у селі.
— Відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» постійним місцем проживання вважається те місце, де громадянин проживає більш як шість місяців. Новий закон передбачає реєстрацію місця постійного проживання, що по-старому називалося пропискою, і реєстрацію тимчасового перебування громадянина без зняття його з реєстрації за основним місцем проживання. Якщо громадянин змінив постійне місце проживання, то він повинен зареєструватися протягом десяти днів, а протягом семи днів — зареєструвати місце свого тимчасового перебування. Для цього необхідно звернутися до відповідних органів внутрішніх справ. Якщо людина не реєструється на новому місці, то вважається, що вона не змінювала свого місця проживання. Тож цей громадянин порушує Закон і не може вважатися суб’єктом виборчого процесу на території того міста, села чи селища, в якому живе. Його буде внесено до списків виборців за місцем постійного проживання. Тобто, якщо людина зареєстрована в селі, а працює у місті, — її буде внесено до списків виборців того села, де вона зареєстрована.
— Щоб ви порадили таким людям, про яких щойно говорили, щоб вони змогли проголосувати там, де проживають?
— Звернутися до органів внутрішніх справ або через місцеву раду чи відповідні органи житлово-комунального господарства повідомити про своє тимчасове чи постійне місце перебування. Тоді цього громадянина буде внесено до списків виборців за місцем реального проживання, а за попереднім місцем проживання виключено зі списків виборців.
— Чи можна буде змінювати списки виборців у день голосування?
— Усім виборцям обов’язково заздалегідь надсилатиметься запрошення на вибори. Якщо прийде запрошення не на ваше ім’я або взагалі не отримаєте запрошення на вибори, треба звернутися до дільничної виборчої комісії, яка у разі пред’явлення паспорта та підтвердження постійного місця проживання вправі включити вас до списків на цій виборчій дільниці. Але в день виборів це робити заборонено. Додаткове внесення до списків виборців у день голосування можливе лише за наявності відкріпного посвідчення або рішення місцевого суду.