В Україні випускають цінні папери, що фактично не підкріплені державним майном. Про це заявила голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Валентина Семенюк.
Народний депутат направила попередження міжнародним біржам про спірність приватизації «Криворіжсталі» та очікуваної приватизації «Укртелекому» і рекомендує інвесторам утриматися від угод з паперами цих АТ на вторинному ринку. «Я попередила: якщо ви підете на вторинний ринок, то купите повітря!» — додала вона.
А за оцінкою голови бюджетного комітету Верховної Ради Петра Порошенка, сукупний збиток від приватизації нинішнього року через заниження вартості об’єктів може становити 13—15 млрд. грн. Зокрема, за його даними, збиток від приватизації «Криворіжсталі» перевищив 4 млрд. грн., Криворізького залізорудного комбінату — 0,7—1 млрд. грн., «Укртелекому» може становити 4—6 млрд. грн.
Крім того, Петро Порошенко вважає, що фінансування внутрішніх витрат із коштів, що надійшли від приватизації в 2004 році, призведе до істотного зростання інфляції в Україні.
Нині на рахунках Державного казначейства уряд акумулював 17 млрд. грн., «випуск яких в економіку» без відповідного товарного забезпечення прискорить темпи зростання роздрібних цін, повідомляє «Інтерфакс-Україна». На думку П. Порошенка, уникнути «могутнього інфляційного вибуху» можна тільки за рахунок витрачання коштів від приватизації на погашення зовнішнього боргу. У цьому зв’язку бюджетний комітет пропонуватиме парламенту перенести витрачання більшої частини коштів, що надійшли від приватизації цьогоріч, на наступний рік.