У Житомирі відбулася презентація Першого відкритого фестивалю екранних мистецтв «Кінотур-2004», який триватиме з 21 по 24 жовтня. Присвячений він 60-річчю визволення України від фашистських загарбників, 15-й річниці виведення радянських військ з Афганістану та 110-річчю від дня народження видатного діяча українського кіно Олександра Довженка.
Ідея проведення такого фестивалю не випадково визріла саме в Житомирі. Генеральний директор «Кінотуру», голова громадської організації «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон» Валентин Кузнецов нагадав: у 60—70-ті роки місто було своєрідною столицею аматорського кіно. Тут проводилися фестивалі, створені житомирянами фільми здобували призові місця на всесоюзних оглядах.
— Той кіноклуб носив ім’я Героя Радянського Союзу Радченка. Це дідусь моєї дружини, — продовжує президент фестивалю, голова обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Ментов. — Важко знайти сім’ю, де не було б близьких, на долях яких не позначилася Велика Вітчизняна. Наша організація багато робить для військово-патріотичного виховання молоді: 9 травня під час святкування Дня Перемоги в Києві майбутніх захисників Батьківщини представляли юні десантники із Житомира. Хочемо, щоб і телевізійний екран більше слугував вихованню високих моральних якостей.
Серед засновників фестивалю — Міжнародний благодійний фонд «Ветерани — Молодь — Майбутнє». Очолює його правління ветеран афганської війни генерал-майор Василь Красуля, котрий усіляко сприяв діяльності житомирської групи «Пошук», яка знайшла й перепоховала сотні полеглих червоноармійців, встановила багато імен. Його теж тривожить, які моральні якості прищеплює та продукція, що переважає нині на телеекранах.
Ім’я арт-директора фестивалю вже знайоме нашим читачам. Це художник Василь Вознюк, володар спеціального призу «Голосу України» на конкурсі карикатур. Саме він створив емблему й ескіз призів «Кінотуру». Вручатимуть їх переможцям у дев’яти номінаціях, зокрема за кращу інформаційну й публіцистичну телепрограми, фільм-портрет людини в погонах, розкриття миротворчої діяльності, програми та фільми на теми «Армія й підліток», «Кордон» тощо. Через місяць після фестивалю буде підбито підсумки ще одного конкурсу — на краще висвітлення «Кінотуру-2004» у ЗМІ.
Житомир.