Рапорти про «перші мільйони тонн намолоченого зерна» і мільйони зібраних на підтримку кандидатів у президенти голосів громадян — ознака нинішнього літа? Як і автоколони на дорогах (ще невідомо, які більші), вантажівки з пшеницею в державні засіки чи агітескорти претендентів на президентську булаву.
Дощі заважають збирати урожай на ланах, але не є великою перепоною для проростання владних амбіцій. Одну з чуток мусив спростовувати під час відпочинку в Криму керівник однієї з гілок державної влади Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Відповідаючи на запитання журналістів про начебто заплановану передачу Леонідом Кучмою президентських повноважень прем’єру Віктору Януковичу в День незалежності України, він заспокоїв: «Я гадаю, що це чутки, і не більше того...». Чутки чутками, але з середини цього тижня у столичному граді не було водночас перших керівників усіх трьох гілок державної влади. Хто у відпустці, хто — в Афінах.
Як і весняна посівна чи жнива, президентська агітаційна кампанія приходить до нас з південно-східних земель. Більшість очевидних лідерів перегонів — Ющенко, Янукович, Мороз, Вітренко — шукають підтримки виборців Криму, Херсонщини, Запоріжжя, Донбасу... Стратегія зрозуміла: «жовто-блакитний електорат» Західної України загалом уже визначився зі своїми симпатіями, «спролетаризовані» гречкосії центральних областей — також. Резерв голосів бачиться і в іншому місці.
Чи не ця пильність виборчих штабів до південно-східного електорату підштовхнула уповноважених представників у ЦВК деяких кандидатів висловити своє «фе» з приводу рішення ЦВК про створення тервиборчкомів. Незважаючи на запевнення секретаря ЦВК про розподіл керівних посад у тервиборчкомах за спеціально розробленою комп’ютерною програмою, Йосип Вінський (представник у ЦВК О. Мороза) назвав процес їх формування некоректним, а в розрізі регіонів — «абсолютно заангажованим».
Представник В. Ющенка у ЦВК Юрій Ключковський повідомив, що в Тернопільській області, де налічується п’ять округів, у представників Ющенка чотири керівні посади, тим часом у Криму, де десять округів, — жодної, у Донецькій області (23 округи) — одна посада, у Запорізькій області (9 округів) — жодної.
Вінський не виключає кардинальної реакції з боку виборчого штабу Мороза — аж до демаршу, який може полягати у відкликанні всіх членів комісій із квоти кандидата від СПУ.
Звідти ж, зі Сходу, а конкретніше — з Донбасу розвозитимуть по Україні 104 тисячі прозорих великих «урн» — скриньок для голосування і 80,6 тисячі малих (для голосування вдома). Тендер на їх виготовлення виграла краматорська фірма «Термік» — за словами голови тендерної комісії, заступника голови ЦВК Я. Давидовича, серед одинадцяти учасників тендера не виявилося провідних українських підприємств — виробників пластмасової продукції. 
Опозиційні сили не забарилися з «резюме»: прозорість виборів забезпечать донецькі. Та, поза жартами, перед ЦВК постала дилема: як забезпечити передбачену Конституцією норму про таємне голосування. Можливо, доведеться скористатися конвертами, якщо на це погодиться Верховна Рада. Отже, до «зарплати в конвертах» у наше життя-буття можуть увійти ще й «голоси у конвертах». Або кожному з нас, прогнозують у ЦВК, доведеться приловчитися складати бюлетень вдвоє і склеювати «липучкою». Можна уявити затуманення переважної більшості виборців перед прозорими скриньками — куди що вкладати і що клеїти.
У ЦВК стверджують, що на виготовленні скриньок заощадимо чималу копійку. Після затвердження цього тижня Центрвиборчкомом кошторису знаємо, скільки бюджету коштуватимуть вибори нового глави держави. Ці майже 400 мільйонів гривень — звичайно, великі гроші, особливо для українського селянина, фермера, в яких не лише через погоду, а й через нестачу ресурсів гниє у полі врожай.
Лідери перегонів — два Віктори, привселюдно обмінялися «люб’язностями». На закиди про використання адмінресурсу Віктор Федорович попросив назвати конкретні факти — тоді він і вживе заходів. Наче у відповідь Віктор Андрійович з однодумцями на Ай-Петрі впіймав на гарячому «хвоста» — працівника очолюваної Віктором Федоровичем виконавчої влади. Виборчком кандидата Ющенка заявляє, що їхній головний опонент В. Янукович має визначитись — або відмовитися від подальшого ведення передвиборної кампанії, або піти з поста Прем’єр-міністра, адже закон про вибори Президента України забороняє проведення передвиборної агітації державним службовцем, яким вважають Прем’єр-міністра.
Схоже, штаб лідера перегонів окрім Матері Божої вирішив покластися на милість і справедливість ще однієї впливової жінки — Феміди. Ющенківці подали до ЦВК і місцевих судів близько ста скарг за фактами порушень виборчого законодавства («Тому що... біг-борди»). У разі неналежної реакції на них висловлюють рішучість добиватися справедливості у Верховному Суді України. До речі, там уже вимальовуються з’ясовування стосунків по лінії кандидатів Янукович—Бродський. Очолювана В. Януковичем «Партія регіонів» безуспішно вимагала скасування рішення ЦВК про реєстрацію кандидатом у президенти М. Бродського (у його програмі регіони побачили порушення конституційних норм). Тепер лідер «Яблука» заявляє про намір звернутися до Верховного Суду з вимогою зняття з президентських перегонів свого опонента Януковича.
Оголошена штабом Ющенка і підхоплена іншими кандидатами «юридична війна» — не рейкова, але «важковагові» учасники виборчих перегонів можуть піти «під укіс». З якого боку «лінії фронту» — передбачити не важко.
І насамкінець — про урок, що став подією тижня, а може, й цілої епохи. Його нам дали наші діти — сумські студенти, які, протестуючи проти злиття трьох вищих навчальних закладів Сум, наполегливо «ішли на Київ». Скасувавши рішення про злиття вузів, влада визнала: вона зважає на сильних і згуртованих. Так було і так буде. Хоч би якого доброго президента ми обрали 31 жовтня, він повинен знати: до нього прийдуть і запитають. Шкода лишень, що це робить студентська юнь, а не дорослі профспілки, на які, як відомо з історії «великої депресії», мусила зважати навіть «Коза-ностра».