Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. 10 серпня.
ЦСКА (Росія) — «Рейнджерс» (Шотландія). 2:1. «Бенфіка» (Португалія) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:0. ГАК (Австрія) — «Ліверпуль» (Англія). 0:2. «Ювентус» (Італія) — «Юргорден» (Швеція). 2:2. ПАОК (Греція) — «Маккабі» (Ізраїль, Тель-Авів). 1:2.
«Динамо» (Україна, Київ) — «Трабзонспор» (Туреччина). 1:2. Голи: Верпаковскіс, 21, Караденіз, 34, Яттара, 66.
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Леко, Белькевич, Гусін (Родольфо, 55), Рінкон, Шацьких (Нанні, 64), Гусєв, Верпаковскіс (Чернат, 66), Несмачний, Гавранчич.
«Трабзонспор»: Петкович, Емрах, Д’Хане, Тайфун, Джелаледдін, Гюсеїн, Гасан, Адем (Тійс, 51), Караденіз, Яттара (Ахінфул, 70), Текке.
Попереджено: Гусєва, 44, Родольфо, 58, Леко, 70, Гасана, 74.
Арбітр — Франк де Бліккер (Бельгія).
Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 18 000 глядачів.
Після розносу, який вчинили динамівцям гості, Кубок УЄФА став, на жаль, набагато ближчий до Києва, ніж груповий турнір Ліги чемпіонів. Важко повірити, що 24 серпня вдома трабзонці віддадуть киянам матч з потрібним для них рахунком.
Що й казати, добротна, організована, дисциплінована, технічна команда «Трабзонспор». Однак це не означає, що футболісти «Динамо» повинні були, мов боксери-початківці під потужними ударами досвідчених опонентів, безвільно притискатися до канатів. Є горде ім’я «Динамо» (Київ), і нікому не дозволено паплюжити його.
Перед матчем багато хто переймався запитанням: «А яку саме тактику в Києві обере турецький клуб?».
Гнучку тактику взяв він на озброєння. Інакше не скажеш. Коли треба — вправно захищався, в інших випадках (і дуже часто) — гостро атакував. Гості з південно-східних берегів Чорного моря були значно розкутіші, нахабніші, жорсткіші, ніж футболісти-динамівці. Трабзонці діяли щільно й технічно. І могли вони, ніде правди діти, виграти зі справді розгромним рахунком.
А кияни провели лише одну яскраву комбінацію, котра й завершилася взяттям воріт. Белькевич обіграв опікуна і за метрів два від штрафного майданчика потужно пробив, Петкович м’яча не втримав. Верпаковскіс блискавично зіграв на добивання...
Тренер гостей Зія Доган, спілкуючись з представниками ЗМІ, сказав, що далеко не все ще ясно в цьому протистоянні. Справді, суперник зіграв не найкраще, зауважив він. Але, попри все, пан Доган вважає «Динамо» одним із найсильніших клубів Європи. Що тут казати? Вихована і тактовна людина та й годі.
А от на Олексія Михайличенка було навіть боляче дивитись. За традицією його попросили поділитися враженнями від гри. На що він сумно відповів:
— Вражень не буде. Насамперед хочу вибачитися перед тими, хто бачив це неподобство, жах, котрий відбувався на полі. Треба завжди битися до кінця. Але після другого пропущеного м’яча ми демонстрували авантюрний, жахливий, бездарний, бездушний футбол. Якби не прізвища гравців на футболках, нікого не можна було б упізнати.
— Чи не надто близько один біля одного грали Гавранчич і Федоров?
— А вони взагалі не грали сьогодні. Нападники суперника робили з ними все, що хотіли. І разів з п’ять тікали від них. Зокрема, Яттара, якого мали вартувати персонально.
— Чи виправдовує себе варіант підготовки під час міжсезоння в Ялті?
— Провина моя, а Ялта протягом останніх років нам не заважала. Окремі гравці мають затямити собі, що мусять виконувати на полі те, чого від них вимагають, а не те, що їм заманеться. Ми зобов’язані змити цю ганьбу не лише результатом, а насамперед грою і самовіддачею...
На піску ми справжні орли
Пляжний футбол. Пальма де Мальорка (Іспанія). Тут відбувся відбірковий турнір чемпіонату Європи-2004. Єдину путівку на фінальну частину виборювали збірні України, Угорщини, Швеції, Словенії, Нідерландів, Польщі, Греції і Монако.
Спочатку наша команда (граючий тренер Віктор Мороз) перемогла шведів — 8:2, потім збірну Нідерландів — 6:2. У третьому, вирішальному матчі наші спортовці здолали угорців — 5:2 і посіли перше місце.
Отже, Україна — у вісімці найсильніших команд Європи і виступатиме на фінальних змаганнях у Монако (1—5 вересня).