Президент України Леонід Кучма зустрівся в Криму з Президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. Під час зустрічі Леонід Кучма висловив зацікавленість України у врегулюванні грузино-осетинського конфлікту і ситуації в Абхазії, повідомляє прес-служба Президента.
Крім того, сторони обговорили двостороннє торгово-економічне співробітництво, можливості взаємодії в міжнародних транспортних і енергетичних проектах, а також питання міжнародної політики.
Напередодні одноденного візиту в Україну Президент Грузії Михайло Саакашвілі провів у Тбілісі брифінг для зарубіжних журналістів, на якому заявив, що вважає за необхідне задіяти всі механізми переговорів з російським керівництвом.
«Повинні розпочатися негайні консультації на всіх рівнях з російською владою для того, щоб унеможливити повторення провокаційних інцидентів, які мали місце протягом останніх тижнів на наших кордонах», — сказав президент. За його словами, «грузинське керівництво робитиме все для захисту свого суверенітету і кордонів», «ми не бажаємо на цьому етапі якої-небудь ескалації в зоні грузино-осетинського конфлікту, хоча там вочевидь мають місце порушення з боку російських миротворчих сил». Саакашвілі зазначив, що хотів би домовитися про зміну формату миротворчих сил, але не має наміру заплющувати очі на порушення, що відбуваються в зоні конфлікту.
У брифінгу брали участь також секретар Ради національної безпеки Грузії Гела Бежуашвілі, міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі, її перший заступник Ніка Табатадзе і керівник прикордонного відомства Бадрі Біцадзе. Саме вони навели факти втручання Росії у внутрішні справи Грузії. А саме: переміщення через Рокський тунель у Південну Осетію вантажів і збройних формувань, діяльність офіцерів російської розвідки на території грузинських автономій, військова підготовка у Владикавказі 400 жителів Цхинвалі віком від 18 до 32 років — на військовій базі «Супутник» і надання російського громадянства жителям Абхазії та Цхинвальського регіону.
«Сьогодні в Грузії є всі можливості зберігати в недоторканності свої повітряний, морський і сухопутний кордони і ми використаємо силу, коли це буде потрібно. Поки що Грузія використовує політичні методи для захисту своїх кордонів», — заявив на брифінгу Михайло Саакашвілі.
Говорячи про морське туристичне сполучення між Сочі та Сухумі, Президент Грузії підтвердив, що «ніхто не має наміру завдавати шкоди туристам, однак порушення морського кордону перепинятимуть. Службі берегової охорони дано чіткі інструкції, як не допускати порушень на морі. Всі питання, пов’язані із захистом кордонів, залишаються в рамках міжнародного права, і Грузія ніколи не намагалася використовувати силу проти мирних громадян або туристів».
Президент був змушений прокоментувати повідомлення про обстріл, що нібито мав місце, автомобіля віце-спікера російської Держдуми Володимира Жириновського грузинськими морськими прикордонниками біля берегів Абхазії. «За нашими даними, пан Жириновський удень не з’являвся на кордоні з Абхазією, він узагалі не з’являвся поблизу кордону», — сказав Саакашвілі.
Тбілісі.