Медіа-профспілки готові відстоювати права журналістів в умовах виборчої кампанії, — заявили їхні лідери на прес-конференції.
Старт президентської кампанії, як засвідчив моніторинг, став «детонатором» конфліктних ситуацій у регіонах — у червні було зафіксовано 24 випадки, у липні — 21. Більшість конфліктів пов’язано із порушенням ст. 171, тобто перешкоджанням у професійній діяльності. 
Помітною стала протидія прихильникам опозиції. Уже 14 друкарень відмовилися взяти в роботу донецький тижневик «Остров» — «з технічних причин». Верстати вийшли з ладу водночас у трьох областях — Донецькій, Дніпропетровській, Луганській — щойно зайшла мова про це видання.
Останнім часом серед лідерів «тихого спротиву» — Черкаська область. Тиснуть і на популярну газету «Молодь Черкащини», котра виходить з 1960 року. Директор Звенигородської районної друкарні, яка надає поліграфічні послуги газеті, пояснив, що йому «не дозволено» друкувати інформацію про Віктора Ющенка. А навіть, коли й віддрукують, то в експедицію не віддають, доки газету не прочитають у райдержадміністрації.
«З технічних причин» у регіонах дедалі частіше відключають трансляцію «5-го каналу». Після того, як ТРК «Регіон» у місті Синельниковому Дніпропетровської області почало ретранслювати передачі «5-го каналу», правоохоронці зробили обшук і паралізували роботу компанії.
Висновки про цілеспрямований тиск лідери профспілок роблять після того, як спеціальна група швидкого реагування побуває на місцях.
Та особливу тривогу, як зазначалося на прес-конференції, викликають ті регіони, звідки інформація не надходить. Бо це означає, що місцева влада взяла медіа-простір під контроль.
Часто резонансні справи влаштовують «псевдоправдолюбці», які заробляють на обслуговуванні замовників. Про це розповів голова об’єднання «Незалежні медіа-профспілки України» Сергій Гузь. Зокрема, тричі профспілкова група швидкого реагування виїздила до Мелітополя, однак місцеві правоохоронні органи не йшли на контакт. І лише після звернення до Генпрокуратури вдалося з’ясувати ситуацію і те, що головний герой скандалу —підполковник у відставці, далекий від журналістики чоловік...
Чиновники об’єднуються, правоохоронці — також. А журналістам, зазначалося на прес-конференції, бракує колективної солідарності. І в цьому — чи не найбільша небезпека.
Київ.