З таким запитанням виходить у світ кожен номер газети «Кримська світлиця»
Такою є назва матеріалу, опублікованого на першій сторінці первістка української преси на півострові —громадсько-політичної та літературної газети «Кримська світлиця». У ньому йдеться про ситуацію, в якій опинилася редакція після недавнього оприлюднення довгоочікуваних поправок до держбюджету України на поточний рік. Цим документом з 1 липня ц. р. мало бути відновлене фінансування «Кримської світлиці», яку вперше (!) за 12 років існування нинішній уряд позбавив державної підтримки.
Незважаючи ні на що, газетярі робили свою справу. Навіть наростили тираж. Навіть спромоглися в умовах фінансової скрути перевести на повнокольоровий друк дитячий додаток «Джерельце». Навіть пообіцяли читачам у цьому році збільшити періодичність виходу «Кримської світлиці» (для початку — до двох разів на тиждень) — звичайно, за умови стабільної підтримки видання державою.
І ось дочекалися: в опублікованому «Урядовим кур`єром» 1 липня Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» — про «Кримську світлицю» навіть не згадується.
Скільки з цього приводу було написано перед цим листів, закликів, звернень: і «Світлицею», і депутатами, і міністрами! Скільки отримано стурбовано-всерозуміючих відповідей!
То в чому ж, зрештою, справа? Чому не вирішується це насущне для кримських українців питання? Не потрібна Україні українська газета в Криму? Так і скажіть. Немає на це у держави коштів? Признайтеся.
Пішов уже третій рік відтоді, як Президент України Л. Кучма підписав доручення про створення належних умов діяльності «Кримської світлиці». До сьогодні виконаним можна було вважати лише один його пункт — про забезпечення редакції службовими приміщеннями. Але після того, як «Світлицю» нещодавно «ущільнили» з п’яти виділених їй раніше кімнат у три, і цей єдиний пункт «провис»...
А між тим Президент України доручав ще 28 березня 2002 року «здійснювати постійне фінансування газети «Кримська світлиця» відповідно до обсягів, визначених Державним бюджетом України. Термін — постійно».
Торік Рекомендаціями парламентських слухань про стан державної мови в Україні Кабінету Міністрів було запропоновано віднайти 300 тисяч гривень в держбюджеті для підтримки «Кримської світлиці». На жаль, «Світличний» фінансовий рядок, що стосувався цього видання, було вилучено з держбюджету. То що ж то за парламентські слухання, до яких ніхто не дослухається?
Отже, уряд В. Януковича став першим за 12 років існування «Кримської світлиці», котрий позбавив газету коштів.
На це, зокрема, редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула звертає увагу Прем’єр-міністра України в своєму до нього листі:
«...З початку 2004 року редакційний колектив, не отримуючи обіцяної владою фінансової підтримки, робить усе можливе, щоб не зірвати видання часопису, який покликаний в такому політично непростому регіоні України, як Автономна Республіка Крим, засобом друкованого слова сприяти розбудові української державності, впливати на процеси духовної інтеграції поліетнічного кримського населення і, зокрема, кримських татар в українське суспільство.
Парадоксально, що все це відбувається на тлі оптимістичних урядових звітів про економічне зростання нашої держави, підвищення добробуту українського народу. Невже для того, щоб краще жити, треба менше читати таких газет, як «Кримська світлиця», як єдине в Криму україномовне дитяче видання «Джерельце»? Невже і сьогодні в української влади не знайдеться ресурсів для того, щоб, нарешті, виконати підписане ще два роки тому доручення Президента України про створення належних умов діяльності «Кримської світлиці» та на державному рівні підтримати її багаторічні українотворчі, інтеграційні, духовні напрацювання, які самим життям підказані, щоб стати елементами державної інформаційної політики в Криму? Тим часом у редакції й досі немає задекларованих у президентському дорученні постійного власного приміщення, транспорту, кадрів, коштів. Третій місяць, не отримуючи зарплатні (а схожа ситуація повторюється з року в рік), колектив «Кримської світлиці» в екстремальних умовах забезпечує безперебійний випуск газети, бо переконаний, що робить для держави дуже потрібну і важливу справу. Сподіваємося, що українська влада це, нарешті, якщо не оцінить, то хоча б помітить...»
До внесення відповідних змін до держбюджету на 2004 рік колегія Держкомтелерадіо від 28.04.04 вирішила надати державну фінансову допомогу на відшкодування витрат на поліграфічні послуги та закупівлю паперу газеті «Кримська світлиця» у сумі 55.0 тисяч гривень у межах видатків Державного бюджету на 2004 рік з перерахованих комітету коштів за бюджетною програмою «Фінансова підтримка преси».
Однак такий крок не розв’яже проблеми фінансування газети «Кримська світлиця» в цілому, бо потрібно її щорічне окреме фінансування з державного бюджету. Не врятувало газету і місцеве вливання з бюджету автономії. Та все-таки підтримка 20 тисячами гривень дала можливість протягти своє існування самій «Кримській світлиці» та її додатку «Джерельце», за що газетярі вдячні Голові Верховної Ради Криму Б. Дейчу та голові постійної комісії ВР АРК Н. Плужниковій.
Утім, якщо фінансовий голодомор у «Світлиці» триватиме й далі, її в Криму невдовзі не стане...
Крим.