Розпочав свій літопис Сумський національний університет, навколо якого вирують шекспірівські пристрасті, зі скандалу.
Сенсаційний матеріал «Прибуткова благодійність», надрукований в сумському   тижневику «Панорама», з єхидством зауважує:
«Майбутніх студентів Сумського національного університету привчають до благодійності». Мовляв, «після вступних іспитів на бюджетні місця пропонують зробити внесок у якийсь Сумський обласний благодійний фонд «розвитку освіти, науки та духовності». «Абітурієнти СумДУ (у недавньому політехнічного університету. — Авт.) платять 2—3 тисячі гривень, СДПУ (також «демонтованого» президентським указом педуніверситету. — Авт.) — «усього» 800 гривень...»
Далі «Панорама» наводить зізнання першокурсниці новоспеченого СНУ, якій довелося викласти за «безплатне» навчання 3 тисячі (!) гривень: «Гроші ми віддавали через комерційний банк...  
...Можливо, це незаконно, проте залишатися за бортом університету також не хочеться...»
Ура доморощеним сумським «новаторам»! Сьогодні вища освіта для переважної більшості української молоді, особливо з незаможніх родин, либонь, єдина надія вибитися із злиднів у люди. Саме на цю больову точку з усіх сил і тиснуть університетські «психоаналітики».
Наша сусідка-пенсіонерка, чия дочка склала іспити на бюджетне місце до педуніверситету, щоб заплатити «благодійне» подушне в розмірі близько тисячі гривень, змушена була закласти в банк під заставу своє єдине багатство — двокімнатну квартиру. По підтвердження цих чуток звернувся до викладача педуніверситету, голови предметної комісії з історії, кандидата історичних наук Олега Однороженка. Ось що він сказав у своєму інтерв’ю у присутності кількох студентів:
— Збирання «мита» з новоспечених студентів «доручено» саме головам предметних комісій. Я категорично відмовився від наданої мені «високої честі». Однак це не врятувало вступників. Після вдалого складання іспиту абітурієнтів забирає з аудиторії ректорський «емісар» і проводить з ними жалісливу «благодійну» бесіду. Звісно, кожен із них може відмовитися платити «ясир». Але тоді дорога в університет для такого героя закрита.
«...За попередніми підрахунками, — «радує» читачів «Панорама», — на внесках абітурієнтів-бюджетників благодійний фонд «розвитку освіти, науки та духовності» може зрости щонайменше на два мільйони гривень...».
Не слабка, я вам скажу, «благодійність» укупі з «духовністю». Та, схоже, «духівникам» Сумського національного цієї «благочинності» виявилося замало і вони з неабиякою заповзятливістю перенесли її на студентів, які цього року вступили до горезвісного університету на платне навчання.
Батько однієї з таких студенток, мій давній приятель К-ов, уже понад два тижні обходить по колу з простягнутою рукою всіх своїх родичів і знайомих, аби нашкрябати 5300 гривень, які потрібно внести до 20 серпня за увесь п’ятирічний курс навчання дочки. Не встигне — хоч петлю на шию. Адже в цьому разі йому щорічно доведеться сплачувати по 2100 гривень. А де їх узяти, коли місячний бюджет родини з п’яти осіб укупі заледве становить 700 гривень?!
Як бачимо, арифметика в «духівників» нівроку собі. З такою й до мільйонних статків рукою подати.
Ось вам, шановні читачі, і вся «освіта» та «наука», помножені на «духовність». А відтак — коментарі зайві. Тим паче для досвідчених працівників прокуратури.