Враховуючи численні звернення керівників засобів масової інформації, окремих суб’єктів виборчого процесу щодо необхідності визначення порядку застосування частини третьої статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», зокрема в частині висвітлення діяльності Прем’єр-міністра України, комітет звертає увагу на таке.
Відповідно до частини третьої статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.
Таким чином, будь-які інші форми висвітлення діяльності кандидатів на пост Президента України, пов’язаної з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України, слід вважати передвиборною агітацією.
Крім того, комітет звертає увагу на ту обставину, що Закон України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» регулює порядок висвітлення діяльності кандидатів на пост Президента України, пов’язаної з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України, лише в частині, що не суперечить положенням Закону України «Про вибори Президента України».
Зокрема, у ході висвітлення діяльності Прем’єр-міністра України засоби масової інформації повинні враховувати обставину, що В. Янукович є кандидатом на пост Президента України. Подаючи інформацію про його роботу та про роботу Кабінету Міністрів України, ЗМІ повинні утримуватися від коментарів, що можуть мати агітаційний характер. Відповідні інформаційні матеріали не можуть супроводжуватися відео-, аудіозаписами, кінозйомками та фотоілюстраціями.
Висвітлюючи діяльність Прем’єр-міністра України як кандидата на пост Президента України, засоби масової інформації зобов’язані дотримуватися вимог Закону України «Про вибори Президента України» про порядок здійснення передвиборної агітації, зокрема, забезпечувати рівність доступу кандидатів до ЗМІ та об’єктивність інформації, що надається.
Микола ТОМЕНКО, голова Комітету  з питань свободи слова та інформації.