У багатьох господарствах жнива загальмувалися — чекають, коли підсохне пшениця. Зібрано майже 24 мільйони тонн зерна. Терміни закінчення збирання, з огляду на примхи природи, схоже, зрушилися на середину серпня. Хоча в успішні роки до цього часу всі області рапортували Києву про закінчення кампанії. Приміром, позаминулого року, 9 серпня, до дня народження Президента Л. Кучми, з боку уряду було зроблено подарунок — сніп, що символізує намолот у 40 мільйонів тонн.
Нині незібраними залишається приблизно третина полів. Головне завдання — зберегти вже зібране зерно. Зерносховища мають тільки великі сільгоспвиробники, господарства менші таку розкіш собі дозволити не можуть, тому сподіваються лише на поліпшення погодних умов. Зерно вологе — на току зберігати не можна, почне «горіти». Треба сушити. Викликає побоювання і погіршення якості зерна, причина та сама — зливи і місцями град.
Попри те, що збираємо здебільшого не продовольче зерно, а фураж, ціни поповзли вгору саме на останній. На елеваторах за останній тиждень ціни на фуражний ячмінь підвищилися на 20—30 грн. за тонну, на непродовольчу пшеницю — на 15—25 гривень. Трейдери активізували закупівлі, оскільки саме кормове зерно має попит на зовнішньому ринку. У серпні вони мають намір відправити на експорт кілька великих суден з фуражем. Утім, аналітики вважають, що тенденція підвищення цін буде нетривала, у другій половині серпня вони знову підуть униз.