Голосування на спеціальних виборчих дільницях
Ми продовжуємо знайомити наших читачів із усіма нюансами голосування на виборах на пост Президента України, які відбудуться в нашій державі 31 жовтня нинішнього року. Сьогодні поговоримо про порядок голосування на спеціальних виборчих дільницях, які утворюватимуться у лікарнях, військових частинах, тюрмах, слідчих ізоляторах тощо. На запитання нашого кореспондента відповідає член Центральної виборчої комісії України Юрій ДАНИЛЕВСЬКИЙ: 
— Як голосуватимуть люди, які у день виборів перебуватимуть у лікарнях? 
— У стаціонарних лікувальних закладах, тобто лікарнях, утворюватимуться спеціальні виборчі дільниці. Списки виборців складатимуть не пізніше як за 10 днів до дня виборів дільничними виборчими комісіями на підставі відомостей, поданих керівниками відповідних закладів, тобто головними лікарями. Ті люди, які мають виписатися з лікарні до 31 жовтня, до списку виборців на такій дільниці не включатимуться. Виборець, який проживає у тому само населеному пункті, де розташований лікувальний заклад, у якому він перебуває, може звернутися до виборчої комісії звичайної виборчої дільниці, де він включений до списку виборців, із заявою про бажання проголосувати за місцем свого тимчасового перебування. У цьому разі до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці він не включається. 
— А якщо людина потрапить у лікарню за кілька днів до виборів? 
— Якщо виборець потрапив до стаціонарного лікувального закладу пізніше як за 10 днів до дня виборів, однак раніше ніж за три дні до дня голосування, дільнична виборча комісія вносить відповідні зміни до списку виборців на підставі подання керівника закладу. А якщо людина потрапила до лікарні, що розташована в іншому населеному пункті, менш як за три дні до дня виборів, вона може звернутися до дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці, де її включено до списку виборців (тобто за місцем проживання), з проханням видати відкріпне посвідчення. У такому випадку хворий пише у лікарні заяву з дорученням комусь із родичів чи знайомих для отримання відкріпного посвідчення, підпис хворого посвідчується головним лікарем. На підставі цієї заяви виборця виключають зі списку за місцем проживання, видають відкріпне посвідчення, за яким він зможе проголосувати у лікарні. На виборчій дільниці, утвореній у лікарні, зможе проголосувати на підставі відкріпного посвідчення і член цієї дільничної виборчої комісії, який внесений до списку виборців звичайної виборчої дільниці в іншому населеному пункті.
— Чи з’явилися якісь новації у порядку голосування у військових частинах, тюрмах, слідчих ізоляторах, виправних колоніях? 
— У військових частинах виборчі дільниці утворюватимуться як виняток лише тоді, коли ця частина розташована на значній відстані від населених пунктів. У решті випадків офіцери та члени їхніх сімей голосуватимуть на виборчих дільницях за місцем проживання. А відомості про військовослужбовців строкової служби подає до відповідних дільничних виборчих комісій командир військової частини. Солдатам буде надано для голосування відпустку на чотири години. В установах кримінально-виконавчої системи жодних відмінностей від порядку голосування, який був на попередніх виборах, немає. У кожній установі утворюватиметься виборча дільниця, тобто кожен засуджений чи заарештований також зможе виконати свій громадянський обов’язок. 
— Чи можуть бути присутні на спеціальних виборчих дільницях офіційні спостерігачі? 
— Авжеж. І спостерігачі від суб’єктів виборчого процесу — кандидатів на пост Президента України, політичних партій (блоків), і спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій мають право перебувати на спеціальних виборчих дільницях під час голосування.