Перший місяць виборчої кампанії був затьмарений масовими фактами незаконного втручання органів влади у виборчий процес. Про це йшлося на прес-конференції керівництва Комітету виборців України на тему: «Результати моніторингу порушень під час виборчої кампанії у липні 2004 року».
Минулого місяця найрозповсюдженішими були порушення під час збору підписів на користь кандидата від влади — використання службового становища, тиск на виборців, обман або підкуп громадян, фальсифікація підписних листів тощо. Так, у смт Дашава Стрийського району Львівської області збір підписів за високопосадовця проводився під час ... щеплення корів. (У той час, як ветлікар проводив щеплення корів, інша особа збирала по п’ять гривень за цю «оздоровчу процедуру» і одночасно вимагала паспорти для збору підписів). А у Вишневому Київської області лікарі запросили пенсіонерів прийти з паспортами для обстеження у поліклініку. В реєстратурі пенсіонерам пропонували підписатися за Януковича як умову проходження обстеження.
Особливістю агітаційної кампанії у липні стало необ’єктивне висвітлення мас-медіа виборчої кампанії. Інформування виборців, на переконання КВУ, в більшості електронних ЗМІ відзначається упередженістю і тенденційністю.
За результатами моніторингу КВУ рекомендує, зокрема, виборцям, права яких порушуються під час виборчої кампанії, звертатися до юридичних служб кандидатів і поширювати таку інформацію у ЗМІ.
Правоохоронці, на переконання КВУ, мають ретельно розслідувати всі факти правопорушень під час виборчої кампанії і притягнути винуватців до відповідальності.
А представникам четвертої влади комітет пропонує відповідальніше ставитися до повідомлень, що стосуються перебігу виборів, і утримуватися від розповсюдження неправдивої інформації.