І доказ, що держава може самотужки розв’язувати складні технічні завдання
Крапку в кількарічній дискусії: бути чи ні другому енергоблоку Хмельницької АЕС і четвертому Рівненської, — поставлено. Як відомо, деякі громадські організації переконували у стратегічній недоцільності й економічній неефективності добудови цих блоків. Кабінет Міністрів, Мінпаливенерго, НАЕК «Енергоатом» навпаки — доводили протилежне і робили своє. Врешті весь світ переконався: наша країна здатна самотужки ввести в дію складні енергетичні об’єкти.
У квітні нинішнього року Міністр палива та енергетики — президент НАЕК «Енергоатом» Сергій Тулуб на одній з нарад так охарактеризував кінцеву мету роботи, що здійснюється на ХАЕС і РАЕС: «Для нас є дуже важливим, щоб нові вітчизняні енергоблоки були прийняті всіма спеціалізованими міжнародними організаціями і сприйняті світовою спільнотою як блоки з найвищим на сьогодні рівнем безпеки. На це нині й спрямована вся наша діяльність».
Як і належить, напередодні пуску другого енергоблока ХАЕС НАЕК «Енергоатом» отримала ліцензію — офіційне право на введення його в експлуатацію.
І щойно розпочався фізичний пуск другого реактора ХАЕС — завантаження ядерного палива у корпус реактора, виведення на мінімально-контрольований рівень потужності, як на станцію прибули інспектори МАГАТЕ. З 19 по 22 липня вони ретельно перевіряли все і вся й дали добро на енергетичний пуск. Тож ця урочистість відбулася не 15-го, як очікувалося, а 8 серпня.
Високу оцінку цій події дали Президент України Леонід Кучма і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Це справді трудовий подвиг енергоатомників. Визнанням цього стало відзначення багатьох учасників державними нагородами і присвоєння Сергію Тулубу звання Героя України.
Отже, перші кіловат-години, вироблені новим енергоблоком, влилися в загальнодержавну енергетичну мережу. Енергоблок поступово набиратиме сили і згодом вийде на проектну потужність.
А роботи з підвищення надійності нових енергоблоків на ХАЕС і РАЕС тривають. Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейське співтовариство з атомної енергії надають кредит під державні гарантії в сумі 125 млн. доларів США на посилення рівня безпеки нових енергоблоків. Гарантійні та кредитні угоди щодо цього підписано в Києві 29 липня.
На черзі — введення в експлуатацію 4-го енергоблока Рівненської АЕС.