Фахівці Українського НДІ медичної реабілітації і курортології визначають місце для спорудження курорту з широким використанням цілющих властивостей грязі та ропи Куяльницького лиману й тутешніх мінеральних вод. Створення нової санаторно-курортної установи ініціював голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.
— Інвесторів — вітчизняних чи зарубіжних — для будівництва такого об’єкта ми знайдемо, —прокоментував задум Сергій Рафаїлович. — А обов’язкова умова — новий курорт має бути конкурентоспроможним, з високим рівнем медичного, технічного і побутово-культурного обслуговування. Ця здравниця має стати прикладом ефективного використання потужного курортно-рекреаційного потенціалу Одещини.
Хто проїздив трасою повз Куяльницький лиман, той не міг не звернути уваги на три височенні корпуси-свічки — на тисячу місць кожен! — тутешнього санаторію. То навіщо, спитати б, споруджувати тут ще один курорт? Оті корпуси що — переповнені? Якби ж то! Все якраз навпаки — санаторій «Куяльник» виявився неконкурентоспроможним і опинився на межі банкрутства й загибелі. Втім, у такому стані чимало й інших оздоровчих закладів регіону. Однак органи місцевої влади не можуть істотно вплинути на поліпшення справ, адже з 50 наявних на території області санаторно-курортних установ різних форм власності тут зареєстровано лише 20 відсотків. Решта, будучи підпорядкованими різним відомствам й нерідко кинутими напризволяще, надто слабко пов’язують майбутнє свого бізнесу з перспективами розвитку туристично-рекреаційної галузі регіону. Більше того, санаторії розкрадають, вони занепадають, невиправдано змінюють профіль своєї діяльності. Так, з 50 згаданих установ тільки 23 надають лікувальні послуги у заявлених обсягах, а 27 — зосередилися переважно на комерційній діяльності. Вони надають в оренду приміщення різним організаціям, установам і приватним особам, організовують спортивні змагання, концерти, обслуговують семінари, проводять банкети, весілля тощо. Проте від статусу санаторно-курортних закладів відмовлятися не хочуть, адже він забезпечує їм значні пільги — податкові, з оплати оренди земельних ділянок. Хіба можна за такого становища мріяти про високий імідж регіону як санаторно-курортної зони? Навіть дехто з тутешніх керівників уже засумнівався: Одеса — курортне місто чи ні?
У програмі «Регіональна ініціатива», що реалізується на Одещині, є й такий підрозділ — «Відродження лікувальних курортів». Тільки спорудженням нового оздоровчого закладу на Куяльницькому лимані справа, звичайно, не обмежиться. Місцеві органи влади прагнуть пожвавити діяльність вже наявних здравниць, налагодити взаємодію в цьому питанні з центральними відомствами, профспілками. Багатий рекреаційний потенціал Причорномор’я має слугувати людям сповна. 
Одеса.