Або «труба» версії, або з неї пропав громадянин К.
Є така загадка на дитячу кмітливість — про три літери, які сиділи на трубі і дві з них з неї раптово «злиняли». Наша Генпрокуратура, як відомо, тестів на тямущість не потребує: по-перше, там уже всі поголовно вийшли з дитячого віку; по-друге, кмітливі і без додаткового іспиту. Але все-таки дорослі загадки з таємничими літерами їм рано чи пізно доведеться «розлускати».
Нагадаю, у червні ГПУ заявила про причетність до вбивства Гії Гонгадзе громадянина К. Суспільство не дуже й здивувалося такому «збігові» літер: ще з часів перших сенсацій від «диктофона» Миколи Мельниченка воно «занесло» в «комп’ютер» пам’яті двох громадян, чиї прізвища починалися на «К.» і котрих «цифровик» знинуватив у причетності до зникнення журналіста. На початку літа просто чекали, хто саме з фігурантів записів виявиться фігурантом протоколів слідства. Тобто кого з двох К. ГПУ «залишить на трубі». З’ясувалось, жодного. Ні того, хто гостинно пропонував «попити чайку». Ні того, хто присьорбував золотистий напій «уприкуску» зі звітом про «випас» Гонгадзе. Ба, навіть пропав з нашого обрію якийсь третій громадянин К. з його страхітливим «хобі» — розчленуванням людських голів. На червневій прес-конференції в ГПУ нам повідомили, що саме він зізнався у вбивстві Георгія Гонгадзе. І запевнили, що все докладно перевірять, бо «нового Вередюка не буде».
Оскільки у знищенні журналіста вже «зізнавалися» громадяни М. і Ц. — бандити з однолітерними прізвиськами, які «дуже вчасно» не повернулися з «міжусобних розбірок», нас дуже цікавить здоров’я і дислокація балакучого К. Чому Генпрокуратура досі зберігає про нього «горде мовчання», хоча обіцяла повідомити про наслідки перевірки його заяв, не відкладаючи в довгу шухляду? Можливо, громадянин К. передумав зватися вбивцею Гонгадзе? Чи, може, його знов відпустили на свободу — на полювання за «скальпами»?
Розкриття слідчої загадки зацікавило і три журналістські правозахисні організації: Інститут масової інформації, Міжнародна федерація журналістів і Національна спілка журналістів Британії та Ірландії звернулися до Генпрокурора Геннадія Васильєва з проханням надати інформацію про долю громадянина К. Зокрема, який запобіжний захід застосовано до нього; чи має він адвоката, якщо так, то кого саме; коли Генпрокуратура повідомить про результати перевірки його заяв?
Отже, якщо на вулиці Різницькій за іншими пильними справами забули про відпрацювання висунутої ними ж версії, тепер доведеться зімітувати бодай якісь мляві рухи. А то британські журналісти знову звинуватять Генпрокурора В. у блокуванні слідства. І знову нас зберуть на брифінг, щоб повідомити про «виплив таємниць досудового слідства» десь на туманних островах. Хоча саме про цю таємницю можна здогадатися і без «Індепенденту».