Кандидати у президенти, які висунулися шляхом самовисування, не можуть мати офіційних спостерігачів від політичних партій чи блоків. Кандидат, якого висунуто партією, може мати спостерігачів тільки від цієї партії — жоден виборчий блок не було зареєстровано суб’єктом виборчої кампанії.
Таке роз’яснення, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», в газетному інтерв’ю зробила член Центральної виборчої комісії Марина Ставнійчук. «Створення різноманітних політичних блоків, різних коаліцій на підтримку того чи іншого кандидата — це просто суспільно-політична підтримка, не більше того», — сказала вона.
Член ЦВК пояснила, що в ситуації, коли Прем’єр-міністра України Віктора Януковича було висунуто партією «Регіони», то тільки її парторганізації мають право висувати своїх офіційних спостерігачів на виборах. Говорячи про самовисуванців, М. Ставнійчук навела як приклад лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка, у якого також за законом не може бути офіційних спостерігачів від партій (блоку). «Разом з тим, відповідно до закону, кількість офіційних спостерігачів від самого кандидата не обмежена», — додала вона.