Маємо сенсацію і в цифрі, і в прізвищі
Даремно Центрвиборчком недільного дня не зачиняв дверей до 12 години ночі. Нові претенденти на президентську булаву в останню приймальну хвилину документів не подали. Зокрема і прогнозований багатьма аналітиками чинний глава держави. 
Оскільки ЦВК припинила приймати документи від бажаючих «покерувати» державою, то Леонід Кучма більше не буде Президентом?! Про його долю вже думають інші. Як відомо, народний депутат Ігор Шаров ініціює прийняття законопроекту про досить гуманні гарантії екс-Президенту, який припинив виконувати свої повноваження. На що один з претендентів на президентський пост опозиційний Олександр Мороз у виступі перед виборцями застеріг: гарантії екс-президентам потрібні, але не від відповідальності за зловживання владою.
А у вівторок ЦВК зареєструвала кандидатом у Президенти останнього з тих, хто до неділі подав повний пакет документів, — директора Інституту біохімії НАНУ Сергія Комісаренка. У четвер, 6 серпня, ЦВК відмовила у реєстрації безробітному медику зі Львова Галині Неїлик, яка подавала документи повторно. Але цього, останнього для реєстрації дня Центрвиборчком визнав ще двох — останніх (за датами реєстрації) кандидатів. Ними стали самовисуванці Микола Рогожинський — керівник столичного Центру дитячої творчості «Зорепад», та київський адвокат, президент Всеукраїнського центру захисту прав людини Микола Грабар (обидва також подавали документи повторно).
Отже, всіх кандидатів у Президенти України — 26. За словами голови ЦВК С. Ківалова, це остаточна цифра. Вона — рекордна за всю історію України (на попередніх виборах було зареєстровано 15, потім двоє зняли свої кандидатури).
Можливо, згодом поменшає і нинішнє рекордне число. Не забуваймо, що до 20 вересня кандидат у Президенти має зібрати на свою підтримку півмільйона підписів. Багато хто з них мусить пам’ятати і про інші мільйони — власне про великі витрати на ведення кампанії та про 0,5 мільйона гривень застави, яку держава поверне в разі зняття кандидата не пізніше, аніж за 30 днів до дня виборів (до 30 вересня) або в разі набрання не менше семи відсотків голосів виборців. Утім, про мільйони треба думати і ЦВК. Як заявив керівник цього органу, передвиборчий кошторис складали, розраховуючи мати не більш як двадцять кандидатів у Президенти, а тому кошторис Центрвиборчкому доведеться коригувати.
Оскільки закон дозволяє кандидатам одразу після реєстрації розпочинати передвиборну агітацію, то самі розумієте. Я хочу сказати, що водночас із «сезоном дощів» небесних (а це також ознака нинішнього тижня) на наші голови впала і злива кандидатських обіцянок. Прогресивна соціалістка Наталя Вітренко запевняє, що в разі обрання елементарно вирішить проблему повернення заощаджень громадян через взаємозалік (плату за комунпослуги та інші послуги нехай держава стягує з наших «есесерівських» ощадкнижок). А шлюбним парам залишається чекати нечуваного «подарунку» від лідера КПУ Петра Симоненка, який обіцяє молодому подружжю багатотисячні кредити з суперпільговим принципом їх погашення (кожна народжена дитина у сім’ї «списує» суму, яку сім’я має погашати, приблизно на чверть. Агов, «закоренілі холостяки», у вас є шанс «підняти копійку»!). Тим, хто повірить, залишиться тільки зробити нелегкий вибір між кандидатами (і своїми потребами), адже голосувати кожен має право лише за одного.
Щоправда, основний загал виборців ще не має можливості ознайомитися з передвиборчими програмами переважної більшості зареєстрованих претендентів на президентську булаву (остаточний «список 26-ти», як і програми кандидатів, публікуватиме «Голос України»). Але один із претендентів, схоже, йде у цьому просвітництві народу на «олімпійський рекорд». Щонайменше п’ять мільйонів громадян уже розписалися в підписних листах на підтримку кандидата Віктора Януковича. Якщо їх не захопила біографія кандидата, то, значить, на них так вплинула його програма, адже, за словами керівника виборчого штабу Сергія Тігіпка, збирання мільйонів підписів — «не самоціль, а привід для ознайомлення виборців з програмою Януковича». До того ж роз’яснення програми відбувається блискавично — за деякими підрахунками, середньодобова швидкість збору підписів сягала 350 за хвилину.
Якщо ці мільйони перенесуть такі свої уподобання з чиновницьких кабінетів до кабін для таємного голосування — перемога у кишені Віктора Федоровича.
Втім, маємо першу неординарну реакцію і самого електорату. 84% опитаних Центром Розумкова респондентів ствердно відповіли на запитання: «Як ви вважаєте, чи мають право громадяни вийти на вулиці з акціями протесту у разі фальсифікації результатів виборів?». А під стінами Кабміну група молодих людей дала відкритий урок з правопису одному з лідерів президентських перегонів, який зробив дві помилки у словосполученні «прем’єр-міністр». Інший лідер, розпочавши агіттур на Одещині, м’яко кажучи, натрапив на несприйняття його кандидатури місцевими чиновниками (щоб не забував, яку державу хоче очолити).
Після «реєстраційних жнив» в учасників виборчих перегонів настає чергова «посівна» — формування територіальних виборчих комісій. Уповноважений представник у ЦВК кандидата від КПУ Петра Симоненка уже порушив питання про принцип розподілу між претендентами на президентство квоти керівників територіальних виборчих комісій... Побоюється «олімпійських» рекордів?