Відкритий лист Української асоціації місцевих та регіональних влад
Президенту України
Голові Верховної Ради України
Прем’єр-міністру України
Голові Конституційного Суду України
Члени Української асоціації місцевих та регіональних влад, яка є складовою частиною Конгресу місцевих та регіональних влад України, глибоко стурбовані політичною ситуацією, що розвивається у нашій країні, особливо стосовно місцевого самоврядування. Важко пригадати, коли найважливіші для держави події розгорталися в такій динаміці й отримували настільки широкий і неоднозначний спектр оцінок. Але одне можна впевнено стверджувати. Якщо і залишилися байдужі, так це тільки ті, які недостатньо інформовані чи не повністю зрозуміли, який вплив на їх персональну долю можуть зробити останні рішення Верховної Ради стосовно законодавства про вибори.
Конституцією визначено: основним носієм влади в державі є народ, який здійснює свою владу через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тому нам, представникам органів місцевого самоврядування, наділеним мандатом волевиявлення наших виборців, не може бути байдужим все те, що торкається конституційних засад в забезпеченні прав і свобод людини.
Якщо з усіх рівнів декларується «Вся влада у народу!», то в жодному разі не можна створювати перепони на шляху здійснення людьми свого права обирати свою владу і бути обраними до неї. До того ж партійна належність чи безпартійність не мають бути перешкодою на шляху реалізації бажання претендувати на депутатський мандат. У цьому відношенні нині чинне законодавство створює достатньо рівні можливості і для представників політичних партій, і позапартійних.
На жаль, нещодавно прийняті закони фактично закріплюють права громадян, що є членами партій, і значно звужують права тих, хто не має бажання належати до політичних організацій. Такий підхід цілком суперечить конституційній нормі, якою не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав та свобод під час ухвалення нових законів або внесенні змін до чинних.
Тому Українська асоціація вважає, що поряд із незаперечним конституційним правом громадян України на свободу об’єднання у політичні партії для захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів Конституцією прямо забороняється обмеження у правах на належність чи неналежність до політичних партій. Тобто не може бути привілеїв чи обмежень поряд з іншими за політичними ознаками. Прийняті Верховною Радою України закони про вибори фактично змушують громадян до вступу в політичні організації.
Громадяни мають право вільно бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також право вільно обирати. Тобто і ті, хто віддає свої голоси, теж мають максимально бути вільними у своєму виборі, а не тільки мати право голосувати за партії чи обирати представників партій.
Запровадження виборів тільки за партійними списками на догоду партійним верхівкам вигідне тільки тим, хто намагається на партійних гаслах назавжди закріпитися в органах влади і уникнути персональної відповідальності за наслідки своєї діяльності. Фактично у нас на очах починається процес узурпації влади різного роду партійними вождями. Вважаємо, що цей шлях є хибним і неприйнятним для України!
Особливо ми, представники органів місцевого самоврядування, стурбовані проблемами, що виникнуть внаслідок наступних виборів до міських, районних та обласних рад. Відсутність структурованих політичних партій призведе до приходу в ради випадкових людей від партійної номенклатури, які тільки політизують діяльність органів місцевого самоврядування, а міжпартійні, міжфракційні розборки перейдуть із стін парламенту в місцеві ради. Вже сьогодні є чимало прикладів конфліктів, що виникли внаслідок надмірної політизації депутатів місцевих рад та посадових осіб цих органів. Як наслідок — параліч діяльності деяких органів місцевого самоврядування і, що найгірше, вкрай негативні наслідки у розвитку відповідної територіальної одиниці, від чого потерпають тільки жителі.
Українська асоціація висловлює своє обурення і самим процесом прийняття таких важливих законів, що стосуються порядку формування органів місцевого самоврядування. Підтримуючи необхідність удосконалення законодавства про місцеві вибори, про що Асоціація не раз декларувала на різних рівнях в органах державної влади і пропонувала алгоритм підготовки та прийняття відповідних законів, ми здивовані не тільки поспішністю прийняття Верховною Радою нового законодавства, а й повним ігноруванням пропозицій асоціацій і Конгресу. Наші намагання переконати тимчасову спеціальну комісію (ТСК) як безпосередньо, так і з допомогою рішення Консультативно-дорадчої ради при Голові Верховної Ради України виявилися марними. Було дивно, що ні ТСК, ні народні депутати не почули думки органу, до складу якого входять всі голови обласних рад, представники районних рад, міські і селищні голови, представники асоціацій органів місцевого самоврядування — всього 46 осіб, які практично стовідсотково висловилися «проти» запропонованих виборчих новацій.
Ми переконані, що зміни у виборчому законодавстві, нав’язані зверху на догоду партноменклатурі, є політичною бомбою сповільненої дії, що обов’язково вибухне та призведе до серйозної політичної і суспільної кризи. Її наслідки відчутні сьогодні — депутати місцевих рад постали перед дилемою: на кого починати працювати — на виборця, чи йти на уклін до партії і працювати на неї? Так що вже нині діяльність рад, депутатів постала перед загрозою партійних торгів, що паралізує їх конструктивну роботу.
У цих умовах Українська асоціація місцевих та регіональних влад має намір відстоювати свою позицію, яка сформована її членами (понад 1400 місцевих рад) — місцевими радами всіх рівнів. Ми звертаємося і до своїх членів, і до всіх інших місцевих рад, до народних депутатів, до Президента і до уряду України із пропозицією повернутися до розгляду питання щодо законодавства про місцеві вибори і провести більш глибоке його вивчення, більш широке обговорення із залученням представників усіх зацікавлених сторін суспільства.
Адже поспішні та необдумані кроки не раз приводили наше суспільство до кризи. В Україні досягнуто соціального миру, що є всенародним надбанням, створеним працею і терпінням багатьох і державних, і громадських інституцій. Зруйнувати його легко, а ось для відновлення потрібні будуть неабиякі зусилля. Ми — за виваженість підходів, за збереження прав усіх громадян, за розвиток демократичних відносин у нашому суспільстві.