Генеральна прокуратура передала до Апеляційного суду Донецької області кримінальну справу з приводу вбивства у липні 2001 року журналіста Ігоря Александрова. Водночас прокурорське відомство дало політикам інформаційний привід нагадати про справу ще одного зведеного зі світу українського журналіста — Георгія Гонгадзе.
Один із політичних «збудників» справи Гонгадзе лідер Соцпартії Олександр Мороз звернувся до Президента України, Генпрокурора і Міністра внутрішніх справ зі зверненням. Він вимагає від влади офіційного коментарю з приводу умисного порушення законів України про оперативно-розшукову діяльність і Конституції України, яка гарантує дотримання державою прав і свобод людини. Йдеться про факт стеження оперативною службою МВС за ще живим на той час журналістом Гонгадзе.
Політик посилається на оприлюднені британською газетою протоколи допитів у справі Гонгадзе і визнання нашою прокуратурою (вустами керівника прес-служби) свідчень працівників міліції, які стежили за журналістом напередодні його викрадення. А коли так, нагадує Олександр Мороз, то чому немає офіційної реакції державних чинників? У поширеному через прес-службу СПУ зверненні О. Мороз розцінює німоту влади як, цитую, «свідчення причетності вищих посадових осіб України, як мінімум, до найгрубішого порушення розслідування резонансного злочину, або — до замовлення жорстокого політичного вбивства».
На таку «мовчазну згоду» виконавчої влади парламентарій пропонує відповісти голосом влади законодавчої. Тому він з однодумцями вимагатиме розпочати осінню сесію Верховної Ради із заслуховування звіту парламентської слідчої комісії, яка розслідує обставини вбивства журналістів Гонгадзе, Александрова та інших резонансних злочинів.