За повідомленням керівника депутатської фракції політичної партії «Трудова Україна» у Верховній Раді України, народного депутат України Шарова Ігоря Федоровича (на фото), ним підготовлено і буде найближчим часом зареєстровано у парламенті проект закону України «Про гарантії Президенту України, який припинив виконання своїх повноважень».
Законопроектом встановлюються правові засади матеріального, соціального забезпечення Президента України, що припинив виконання своїх повноважень, та членів його родини, його медичного обслуговування, порядок страхування життя та здоров’я, передбачається право користуватися державним житлом, транспортом, засобами зв’язку, гарантується державна охорона тощо.
Крім того, законопроект передбачає можливість користування Президентом України, що припинив виконання своїх повноважень, патронатною службою, яка має забезпечити його потреби у проведенні публічної діяльності, підтриманні зв’язків з громадськістю.
Законопроект містить важливе зауваження, що всі наведені у ньому гарантії стосуються лише тих осіб, які залишили посаду Президента України не в порядку імпічменту.
Окремою статтею проекту гарантується недоторканність Президента, що припинив виконання своїх повноважень, від кримінального переслідування за діяння, які були ним вчинені під час перебування на цьому посту, а також за фактами, що мали місце в інші періоди. Також встановлюється порядок та умови позбавлення такої недоторканності за згодою Верховної Ради України. Гарантування недоторканності Президента, що припинив виконання своїх повноважень, зумовлено необхідністю створення умов для здійснення функцій чинним Президентом України без побоювання за особисту свободу або через порушення інших його прав за політичними мотивами. Адже можливість бути притягнутим до відповідальності після закінчення строку перебування на посаді Президента України може змусити особу, що обіймає цю посаду, під час ухвалення важливих рішень керуватися не інтересами України, а інтересами безпеки.
На думку автора законопроекту, з метою подальшого поглиблення процесів демократизації суспільства було б доцільно на законодавчому рівні закріпити особливий статус Президента України, що припинив виконання своїх повноважень. Це відповідало б важливості функцій, які він виконував, його заслугам перед суспільством та надало б можливість брати участь у політичному житті та вести активну публічну діяльність.