Українці мають знати, як використовуються гроші платників податків. У цьому переконаний автор законопроекту «Про громадський контроль за використанням коштів державного та місцевих бюджетів» Степан Гавриш. На його думку, такий документ забезпечить прозорість дій органів державної влади та їх підзвітність громадянам України.
— У будь-якій організації є проблема контролю власників організації за діями її посадових осіб, —пояснює парламентарій. — Ця проблема особливо гостра в державних організаціях, а відповідно до статті 5 Конституції України єдиним джерелом влади в Україні є український народ. Переконаний, якщо контролювати діяльність державних організацій, не лише не буде підстав говорити про зловживання, а й з’явиться певний стимул для ефективної роботи.
За словами Степана Гавриша, найпростішим вирішенням цього завдання є детальній звіт усіх організацій, що отримують казенні гроші, насамперед про ціни товарів (робіт, послуг).
Ці звіти розміщуватимуть на Інтернет-сторінках уряду та обласних державних адміністрацій.
Така практика звіту перед громадськістю, пояснив Степан Гавриш, уперше була запроваджена в країнах Скандинавії, де їхні громадяни дуже цим задоволені. А ухвалення відповідного законопроекту в Україні не тільки сприятиме демократизації влади, а й покращить міжнародний імідж України та наблизить її вступ до Європейського союзу.