Заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко відвідав Москву, де провів робочу зустріч із Головою Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Сергієм Мироновим. Сторони обговорили актуальні питання україно-російського міжпарламентського співробітництва. Йшлося також про спільні проекти у високотехнологічних галузях, зокрема в авіації. Утім, у Москві Олександр Зінченко перебував не лише як один із керівників українського парламенту, а й як керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка. І, схоже, саме останнє спричинило деякі неприємні пригоди.
Як повідомив журналістам сам Олександр Зінченко, в рамках його поїздки до Москви передбачалося проведення прес-конференції в агентстві «Інтерфакс», з яким було укладено договір і сплачено гроші. Бажання висвітлити прес-конференцію висловили понад 50 російських і закордонних ЗМІ. Однак увечері 3 серпня на стрічці «Інтерфакс-Україна» з’явилася інформація про те, що прес-конференцію відміняють. «Ще з ранку 4 серпня офіційні представники агентства в Москві підтверджували факт проведення прес-конференції, і тільки о 10-й годині мій представник одержав повідомлення про відміну конференції з технічних причин», — йдеться у заяві О. Зінченка. «Розглядаю це як провокацію з боку наших опонентів у боротьбі за найвищу посаду України, які роблять усе можливе для того, щоб російська громадськість не довідалася правди про реальну ситуацію в Україні», — заявив він. О. Зінченко впевнений, що такі дії «не вписуються у формат дружніх і ділових відносин між парламентами наших країн і неприпустимі стосовно мене як віце-спікера Верховної Ради України».
Зрештою, прес-конференцію було проведено в редакції газети «Собеседник». О. Зінченко відповів на численні запитання, які стосувалися, найчастіше, теми «Росія і українські вибори». «Кремль — розумний і тактовний партнер, який до розбудови відносин з Україною підходить стратегічно. Тому на сьогодні Росія вустами свого президента і свого посла в Україні чітко зафіксувала позиції невтручання і заявила, що сприйме будь-якого переможця виборів», — сказав О. Зінченко. Проте визнав: «Справді, є група людей, яка має вплив на формування думки в адміністрації Президента України, і вона має певні домовленості з деякими особами в адміністрації Путіна». Однак він висловив упевненість, що Путін про це нічого не знає. «Якщо хтось у Росії хоче зробити ставку на регіональний олігархічний клан, на вчорашній день, то ми нікому не можемо заборонити робити такий вибір. Але ми також маємо право на свій вибір», — зауважив О. Зінченко.
«На мою думку, не треба звинувачувати Росію. Ці ноги ростуть з Києва, тобто є продовженням української візантійської політики з Банкової», — так прокоментував учора ситуацію зі зривом московської прес-конференції Олександра Зінченка лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. На його думку, ситуація є свідченням того, що чинна українська влада «ніколи не дбатиме про чесні вибори, публічну полеміку», а також про відповідальність перед населенням нашої держави.
* * *
Пригоди Олександра Зінченка в Москві збіглися ще з однією характерною подією: російська митна служба заблокувала постачання до РФ партії пива «Оболонь» обсягом 180 тис. дал. Це пиво призначалося російській компанії «Лідер» — найбільшому партнерові «Оболоні» в Росії, повідомив почесний президент ЗАТ «Оболонь», народний депутат, член фракції «Наша Україна» Олександр Слободян. На його думку, дії митних органів пов’язані «із проханням великих українських політиків». Схоже, сценарії цієї ситуації і відміна прес-конференції Олександра Зінченка в Москві написані одним почерком.