Світовий урожай пшениці очікується рекордним. Куди подіти свою?
Експерти Міжнародної ради із зерна прогнозують не бачений з 1997 року вал пшениці. У цифрах світовий коровай виглядатиме приблизно так: 606,2 мільйона тонн пшениці. Це на 12 мільйонів тонн більше від торішніх досягнень і на 4 мільйони вище від прогнозів, зроблених експертами місяць тому. Більше зерна стратегічної культури зберуть у Китаї, Ірані та Канаді. Однак найбільш значне зростання виробництва пшениці очікується в країнах Європи та СНД.
Звідси висновок перший: світові ціни істотно скотяться вниз, що, власне, тепер і відбувається. За минулий тиждень вони на більшість видів зернових уперше впали до рівнів річної давності, а за низкою позицій скотилися навіть нижче останніх. Особливо різко ослабли ціни на європейську пшеницю. 
Висновок другий: пробитися на зовнішні ринки з нашими колосковими (кількість зібраного, пророкують у Міністерстві агрополітики, значно перевищить річні внутрішні потреби, а списки областей, де зібрали мільйон тонн зерна, дедалі поповнюються — тепер до них додалися Херсонська, Харківська і Кіровоградська) буде нелегко, якщо не сказати практично неможливо. Як випливає з досвіду минулих років, багато країн, які потерпають від зернових надлишків — а саме така ситуація і назріває, — перекривають свої кордони шляхом обмеження імпорту і збільшення ввізного мита на зерно. 
Висновок третій: керуючись законами економіки, неважко припустити, що внутрішній ринок очікує подальший обвал цін. У липні спостерігалося їх різке зниження практично на всі зернові й олійні. За місяць середня ціна пропозиції продовольчої пшениці 3-го класу впала з 918 до 740 гривень за тонну. Середня ціна попиту на неї «спікірувала» ще крутіше і на кінець липня становила лише 617 гривень. 4-й клас минулого місяця скотився ще швидше. Якщо на початку липня його пропонували в середньому по 910 гривень за тонну, то нині готові платити тільки 579.