Керівник виборчої кампанії кандидата на посаду глави держави від владного табору Сергій Тігіпко якось заявив, що йому невідомі факти адміністративного тиску та інших порушень закону про вибори президента з боку прихильників Віктора Януковича. І взагалі сам кандидат та його команда, як ніхто, зацікавлені в повній прозорості виборчих перегонів. Не сумніваючись у щирості цих намірів, хочеться поінформувати Сергія Леонідовича в наявності зловмисників, які конкретно плямують прозору поверхню бездоганної репутації штабістів прем’єра.
Днями відбулася прес-конференція заступника голови НРУ, народного депутата В’ячеслава Коваля, присвячена «прилуцькому інциденту». Нагадаю, голову Чернігівського обласного відділення НРУ Віктора Лабазова затримали за «напад» на виборчий штаб Віктора Януковича у Прилуках. «Тероризм» полягав у тому, що пан Лабазов разом з помічником народного депутата Лілії Григорович В. Маньком та підприємцем М. Киреєвим намагалися з’ясувати, чому місцевий штаб владного кандидата розташувався в державному навчальному закладі, що суперечить п.7 ст. 55 Закону «Про вибори Президента України». За таку цікавість господарі чи, точніше, квартиранти почали їм погрожувати і застосовувати фізичну силу. Намагаючись зафіксувати виявлені порушення у встановленому порядку, Віктор Лабазов викликав міліцію, після чого конфлікт начебто врегулювали. Однак уже наступного дня заступник міністра внутрішніх справ Анатолій Присяжнюк заявив про «напад невідомих людей на штаб Віктора Януковича». Таким чином високопосадовий правоохоронець визнав, що в державному закладі справді перебуває штаб кандидата у президенти. Мабуть, свідчення такого авторитетного генерала — річ переконлива.
Зрештою, захист декларованої паном Януковичем прозорості виборчої кампанії коштував цікавим «нападникам» неприємностей: проти Лабазова порушили кримінальну справу і з мікроінфарктом відправили до СІЗО. З двох його «подільників» взяли підписку про невиїзд.
В’ячеслав Коваль стверджує, що аналогічні порушення виборчого законодавства виборчими штабами прем’єра відбуваються в більшості населених пунктів країни. Зокрема, громадська приймальня В. Януковича затишно розташувалася у столичному Будинку офіцерів, який належить відомству Євгена Марчука — підлеглого нинішньому прем’єрові.
Ще один свіжий факт надійшов з Херсона, де, як передає наш власний кореспондент Алла Брусилова, підпалили службовий автомобіль Артема Кияновського, депутата міськради, лідера фракції «Наша Україна» в місцевому «парламенті». За словами правоохоронців, що оперативно прибули на місце злочину, авто могло вибухнути, якби водій вчасно не загасив полум’я. Артем Кияновський переконаний, що підпал «Фольксвагена» — витівка не хуліганських «сірників», а свідома політична провокація з боку людини, котра «позиціонує себе як представник Віктора Януковича в регіоні».
«Прозорість» із застосуванням грат та вогню загрожує не лише прихильникам кандидата Віктора Ющенка. 2 серпня «Беркут» влаштував погром у криворізькому штабі Олександра Мороза (щось не щастить Олександрові Олександровичу в цих місцях). Довірена особа лідера Соцпартії Олександр Гичко стверджує, що напад скоєно «за вказівкою посадових осіб міської прокуратури». Кореспондента місцевої газети «Право», який хотів зафіксувати учасників обшуку, люди в масках мало не задушили, вибиваючи з рук фотоапарат. Очевидно, це «чесне» дійство не потребувало увічнення. Одне слово, фактів порушень закону задосить для сприйняття. Мабуть, тому що «прозора» виборча кампанія...