Сто п’ятдесят років на Вінниччині варять цукор. Саме тоді тут з’явилася перша цукроварня. Кажуть, вона була схожа чимось на священну корову. Бо відтоді й до наших днів тут не переставали будувати цукрозаводи. У жодному іншому регіоні нема їх стільки, як на Вінниччині. Тут справді солодка земля. Був час, коли область виробляла мільйон (!) тонн солодкого піску.
Але тепер усе інакше. Цукрозаводи уже не будують, а руйнують: 6 із 38 уже ніколи не дадуть заводського гудка, бо їхнє технологічне обладнання порізано й здано на металобрухт. Замість свого цукру до чаю кладуть тростинний, привезений за три моря. Чому так сталося? Які плани має «цукровий Донбас» на завтра? Про це вінниччани вестимуть мову під час презентації на виставці своїх проектів, один з яких стосується відродження у регіоні втраченої слави цукровиробництва.
Забігаючи наперед, зазначу, що в області введено мораторій на ліквідацію навіть тих цукроварень, які тимчасово не працюють. Керівництво провело зустріч з усіма власниками «солодких» підприємств. Жоден із них, щоправда, не місцевий. Тому закликати таких до почуття любові до малої батьківщини — марна справа. А це, за словами голови облдержадміністрації Григорія Калетніка, могло б бути переконливим аргументом не руйнувати того, що створено руками твоїх дідів і батьків. «Прийшлий» такого не зрозуміє...
І все-таки ліквідації цукроварень в області покладено край. Більше половини з них готуються до нового сезону. Щоб мати сировину, збільшили площу посіву цукристих. І фахівці прогнозують солодку осінь. Якщо вдасться зібрати й переробити вирощений урожай, «цукрова столиця» зможе виробити у нинішньому році 240 тисяч тонн солодких кристалів (торік їх мали 185 тисяч тонн).
Свої вироби на виставці представлятимуть також підприємства, що не обходяться без продукції цукроварів, — кондитерська фабрика, хлібопекарі, консервники. До солодкої галузі все липне, як до магніту. А про те, як буряки стеляться рядочками, співатимуть учасники художньої самодіяльності: творчі колективи області порадують відвідувачів виставки номерами художньої самодіяльності, окремі з яких звучали минулої осені у національному палаці культури «Україна» під час звітного концерту.
До речі, на прес-конференції керівників області, що відбулася під час виставки, чи не найбільше запитань також стосувалося «солодкої», суто вінницької теми.
Вінниця—Київ—Вінниця.