В Україні триває широкомасштабна військова реформа. На чому зосередить свою увагу на шостій сесії Верховної Ради України парламентський Комітет з питань національної безпеки та оборони? З цим запитанням наш кореспондент звернувся до голови комітету Георгія КРЮЧКОВА:
— Реформування Збройних сил пов’язано з дуже гострими проблемами і потребує копіткої роботи. Один із найважливіших напрямів роботи комітету на наступній сесії — забезпечити втілення у життя схвалених на попередній сесії законів, які є базовими для Збройних сил та інших складових воєнної організації. Прийнято програму реформування Збройних сил, яка передбачає приведення їх чисельності у відповідність із параметрами, визначеними у рішенні Ради національної безпеки та оборони і затвердженими указом Президента. Ухвалено низку законів про соціальний захист військовослужбовців, поетапне усунення несправедливості у пенсійному забезпеченні залежно від часу виходу на пенсію, що особливо хвилювало людей у погонах. Скажімо, вирішено питання про те, щоб прирівняти до учасників бойових дій тих, хто брав участь у війні з Японією. Тепер завдання комітету — контролювати виконання цих рішень, щоб закони працювали. 
На наступній сесії також потрібно буде вирішити питання про статус і соціальні гарантії для українських миротворців. Як відомо, Верховна Рада не підтримала жоден законопроект із цього питання: ані Президента, ані народного депутата Василя Надраги. Але проблема залишилася гострою та актуальною.
Треба прийняти низку інших законодавчих актів, пов’язаних зі зміцненням обороноздатності нашої держави, зокрема, закон про організацію оборонного планування. Цей проект уже внесено урядом, але він викликає багато запитань і потребує доопрацювання. Парламенту необхідно також законодавчо встановити чисельність Служби безпеки України, Управління державної охорони, привівши її у відповідність із Конституцією.
І загалом постає питання про реформування системи СБУ. Підготовлено вже проект концепції цього документа, його буде передано на затвердження Президенту. Відповідно до нього Верховна Рада працюватиме над новою редакцією закону про Службу безпеки України.
Ще одним важливим завданням буде формування оборонного бюджету держави на наступний рік.
Комітет також планує провести виїзне засідання, на якому на прикладі військових частин і з’єднань депутати ознайомляться з ходом реформування Збройних сил.
Записала Юліана ШЕВЧУК.