Про нічний візит правоохоронців у наметове містечко, розгорнуте сумськими студентами на знак протесту проти злиття трьох місцевих вузів під егідою Сумського національного університету, та тимчасове затримання двох десятків його мешканців «Голос України» уже повідомляв, зокрема у номері від 3 серпня 2004 р. («Нічні нальоти під камуфляжем»). У кореспонденції було оприлюднено версії лише студентів-пікетників, затриманих міліцією під час рейду. І не через упередженість, чи, не дай Боже, заангажованість газети. Неодноразові спроби працівників редакції зв’язатися по телефону з керівництвом сумського міськвідділу міліції та УМВС України в Сумській області, щоб почути версію подій в їхньому викладі, не увінчалися успіхом — через службові справи обидва керівники були відсутні на своїх робочих місцях. 
Сьогодні маємо змогу оприлюднити бачення ситуації начальником УМВС України в Сумській області генерал-майором Миколою Плехановим, озвучене на позачерговій сесії Сумської облради з порядком денним: «Про факти порушення громадського порядку в обласному центрі».
За словами генерала, суботнього ранку сумські правоохоронці отримали інформацію про появу в наметовому містечку підозрілих осіб. Під час перевірки сигналу з’ясувалося, що невідомі прибули для охорони студентів-пікетників з Івано-Франківська, Львова, Києва та інших областей України і переважно є членами УНА-УНСО. Оскільки деякі з цих осіб виявилися дещо підозрілими, сумчани без зволікань звернулися по допомогу до своїх колег. Отримана інформація була маловтішною і тільки посилила підозри місцевих охоронців порядку. Новоспечені «сторожі», якщо й були студентами, то хіба що за прадавніх часів. До того ж, за словами генерала, троє «студентів» мають судимості. Хмельницький — за вчинення масових безпорядків, київський — за незаконне зберігання та носіння вогнепальної зброї, черкаський — за зберігання та вживання наркотиків. Ще чотирьох підозрюють в участі у бойових діях на боці чеченців.
Чергову інформацію про наявність в наметовому містечку зброї та наркотиків правоохоронці отримали вдруге пізнього вечора. Під час нічного рейду вона частково підтвердилася. У наметах було виявлено два муляжі ручних гранат, ніж та пачку сигарет з наркотичною начинкою. За цим фактом прокуратурою порушено кримінальну справу.
Усі перелічені речові докази правоохоронці зафіксували на відеоплівку, яку прокрутили присутнім у сесійній залі.
Не меншу сенсацію викликав також виступ виконувача обов’язків ректора новоствореного сумського національного університету народного депутата України Олександра Царенка. На його переконання, нісенітницю з протистоянням «заварило» керівництво колишньої політехніки, аби приховати свої оборудки з університетським майном, виявлені під час перевірки працівниками КРУ. Найграндіозніша з них, — каже О. Царенко, — присвоєння групою осіб власності університету — Гурзуфського санаторію.
У прийнятому рішенні сесія Сумської облради засудила спроби деструктивних сил, заїжджих емісарів, екстремістських угруповань використовувати сумських студентів у своїх вузькопартійних інтересах, а також зобов’язала правоохоронні органи області вжити рішучих заходів для наведення громадського порядку в обласному центрі, з участю санітарно-епідеміологічних служб припинити існування наметів як загрозу здоров’ю населення та довкіллю. Сесія також закликала студентів, їхніх батьків, викладачів університету стати на шлях розуму й не піддаватися на провокації різних політичних авантюристів.
І насамкінець. Щоб показати, хто в домі хазяїн, депутати вирішили вжити вичерпних заходів щодо реалізації Указу Президента від 20.04.04 р. «Про утворення Сумського національного університету...»
Отже, питання стоїть руба: «Бути чи не бути?» Хто переможе у цьому двобої — покаже час. А ми інформуватимемо наших читачів про його подальший перебіг.
Суми.
P. S. Ми зв’язалися по телефону з колоною сумських студентів, котрі пішки прямують до Києва. Ось що повідомив один із учасників акції, студент четвертого курсу Сумського державного університету Володимир Чепік:
— Щойно (станом на чотирнадцяту годину вчорашнього дня — Авт.) увійшли до Коровинців Недригайлівського району Сумщини. Колона вже нараховує десь 47-48 осіб. Місцеві мешканці та автомобілісти зустрічають нас дуже тепло. Щоправда, поруч постійно крутиться невідома нам «дев’ятка» темно-зеленого кольору.
Розмовляв Сергій ХОМІНСЬКИЙ.