Цілком могло статися так, що Олег Царьов не потрапив би до парламенту. На Дніпропетровщині він чи не єдиний мажоритарник, якого обрали всупереч волі чинної на той час влади. Та й нині мало не за сенсацію сприйняли повідомлення, що Царьов увійшов до п’ятірки депутатів, котрі ініціювали у Верховній Раді найбільше законопроектів. Натомість за «оцінками» місцевих аналітиків в регіоні в «передовиках» інші обранці. А що у своєму окрузі Олег Анатолійович заснував безпрецедентну юридично-правничу службу «Захист», аналогів якій у всій Україні не знайти, цього факту й поготів не хочуть помічати.
— Аграрна реформа — справа однозначно хороша і багатообіцяюча, — каже Олег Анатолійович. Однак аналіз ситуації в моєму окрузі свідчить, що реформа, яка за суттю своєю мала значно покращити життя селян, насправді обернулася проти них. І не через якісь там неминучі причини, а тільки тому, що припустилися серйозних помилок і навіть умисних порушень. А тепер селяни ще й майже безпомічні та безправні перед свавіллям новоявлених панів та підпанків, чиновників та інвесторів...
Заперечувати народному депутату нічого. Майже за два роки, протягом яких його приймальні працюють в районах округу, до них зі скаргами звернулося більш як 20 тисяч осіб. Цифра вражаюча. Але ще більше вражає те, що 70 відсотків цих звернень пов’язано саме з порушеннями прав та інтересів селян під час розпаюванні землі та майна, а також виконання договірних угод щодо орендної плати.
— За бідних селян і справді заступитися нині нікому, — погоджуюся з Олегом Анатолійовичем. Але чим створена вами служба «Захист», як остання надія для людей, допомагає їм.
— У кожному з п’яти районів щодня відчинено двері приймалень, у яких працюють юристи і мої помічники-консультанти, — пояснює Царьов. — І вони виявилися вкрай необхідними для потерпаючих мешканців сіл. Бо місцеві органи влади куди зазвичай сьогодні відсилають скаржників? Від себе подалі — до судів! Тільки суди, мовляв, спроможні поновлювати справедливість. Але це, по-перше, не завжди так. По-друге, позиватися до суду переважній більшості селян нині не по кишені. Нарешті, по-третє, невже чиновники на місцях справді наскільки безсилі, що нічим не можуть зарадити? Я вже адресував понад 900 депутатських запитів керівникам районів і господарств, і їм нічого не залишалося, як реагувати. Це не враховуючи моїх особистих зустрічей з ними, коли вдається поговорити відверто і знайти «порозуміння» на користь людей. Але майже в 1,5 тисячі випадках юристам «Захисту» довелося готувати судові позови. І роблять це вони цілком безплатно. І як адвокати захищають моїх виборців у судових засіданнях безплатно. Понад 160 справ уже завершено і виграно. Та набагато більше, на жаль, все ще в «процесі» розгляду...
Аналітик знав, чому про це допитувався. Олег Царьов міг би з успіхом займатися справами, набагато бажанішими і привабливішими для нього. Ще якихось півтора десятка років тому вчився у Москві у групі студентів, яких під патронатом ректора інженерно-фізичного інституту готували для створення радянської програми, котра б протистояла — пам’ятаєте? — американській програмі космічно-зоряних воєн. І вчився блискуче — був старостою цієї елітної групи.
— Якби не розпався Радянський Союз, займався б я нині своєю фізикою, — посміхається Олег Анатолійович, — і горя б не знав.
Та виявився незатребуваним у Москві і повернувся додому в Дніпропетровськ. Уже тут учорашній студент подивував іншими здібностями. Поки навкруги все занепадало і гинуло, часом зникало безслідно, Царьов почергово зупинив руйнацію одразу трьох різних виробництв — паперової фабрики, хлібокомбінату і щойно утвореної агрофірми на околиці міста. І все це зовні у нього виходило легко, як за помахом чарівної палички.
Царьов сподівається, що те, чим він тепер так невтомно займається, об’єднає-таки всі прогресивні сили регіону. З метою їх консолідації саме в царині захисту конституційних прав громадян — захисту їх від нечуваного свавілля чиновників та ще нерідко напівдиких бізнесменів — напрацював програму «Соціальна ініціатива». Яку оприлюднив, провівши у своєму окрузі «круглий стіл» за участю представників більш як двох десятків партій та громадських організацій. Моя команда і моя партія, заявив, відкриті для всіх і готові співпрацювати з усіма, кому не байдужа доля наших людей і кому не до вподоби нинішнє суцільне беззаконня. А особливо тих, хто ладен рватися в конкретний бій з усім нинішнім злом.
А це ще й як виконання Олегом Царьовим своїх передвиборних зобов’язань. Адже його програма півторарічної давності відкривалася таким постулатом: «Потрібна влада закону. Щоб слабкий не страждав від сильного, бідний від багатого. Щоб люди не відчували себе ізгоями на своїй землі».
Дніпропетровськ.