Одеська облпрокуратура передала кримінальні справи, порушені після інциденту в ніч з 23 на 24 липня за участю народного депутата України Олексія Козаченка, до провадження Генеральній прокуратурі України. Нагадаємо, що це за справи: перша — за фактом смерті Олексія Жеребка, який брав участь в інциденті; друга — за фактом незаконного ношення зброї (пістолета ТТ), виявленого на місці нічної події.
Прес-служба народного депутата О. Козаченка поширила «Інформаційне повідомлення», в якому, зокрема, сказано, що «керівництво прокуратури і УМВС в Одеській області, а також прес-служба Генеральної прокуратури зробили низку заяв, які у корені перечать реальному станові справ і здоровому глузду». Що, передусім, мається на увазі? «Незважаючи на те, — сказано в повідомленні, — що Олексій Козаченко з самого початку заявив про те, що напад на нього носить замовний, політичний характер і напряму зв’язаний з його депутатською діяльністю, правоохоронні органи категорично заперечують політичну версію нападу. Мало того, Генпрокуратура висловлює своє невдоволення депутатами групи «Центр», які підтримують Козаченка в його намаганні звернути увагу слідства на ряд фактів, що прямо свідчать про політичний характер нападу». Слідство, зокрема, навмисне не бере до уваги, сказано в документі, факт нападу на помічника Козаченка, депутата міської ради Дмитра Танцюру, скоєного за два тижні перед цим (двоє невідомих по-звірячому побили його бейсбольними битами, стан потерпілого й досі важкий). Загальновідомі, йдеться далі, активна позиція Олексія Козаченка з ключових проблем міського життя Одеси, його критичні виступи з питань продажу (уточнимо: здачі в довготермінову оренду. — Авт.) «Одесводоканалу», підвищення тарифів на воду, продажу землі в курортній зоні, реформування системи ЖКГ тощо. При цьому за минулі дні, мовляв, ніхто з представників слідчих органів не поцікавився у Козаченка його версією можливих причин нападу. А представники різних правоохоронних органів роблять заяви, котрі взаємно виключають одна одну.
Є в документі, про який ідеться, й сенсаційне, можна сказати, повідомлення. На очній ставці народному депутатові показали людину, котра, за версією слідства, була другим нападником. За словами працівників міліції, цього молодика затримано в ході проведеної операції, а за заявою прокурора області — він сам прийшов і здався властям. «І хоча ні депутат Козаченко, ані свідки нападу не впізнали в ньому нападника, і навіть сам «нападник» не впізнав ані Козаченка, ані свідків, слідство продовжує наполягати на його кандидатурі. Вигляд представленої людини також не збігається з фотороботом, складеним у перший же день на основі показань Козаченка».
«Усі ці факти, — стверджується в «Інформаційному повідомленні», — а також недавня заява Генеральної прокуратури, в якій народного депутата фактично звинувачують у вбивстві, дають підстави припускати суто замовний характер не тільки злочину, скоєного стосовно народного депутата, а й слідства за даною справою».
Цікава деталь: 29 липня, тобто на шостий день проведення слідства, Олексій Козаченко поставив перед прокуратурою вимогу порушити кримінальну справу за фактом нападу на державного діяча, оскільки, з’ясувалося, досі це не було зроблено. Хоча, зазначимо, у багатьох ЗМІ, з посиланнями на свідчення компетентних працівників правоохоронних органів, повідомлялося, що таку кримінальну справу порушено.
Одеса.