Минулого тижня, 28 липня, Кабмін прийняв рішення до кінця вересня цього року продати 42,86 відсотка акцій національного оператора зв’язку ВАТ «Укртелеком». Новину миттю розтиражували ЗМІ. За словами голови Фонду держмайна Михайла Чечетова, стартова ціна пакета державних акцій могла б бути на рівні 500—600 мільйонів доларів США і конкурс могли оголосити вже хоч наступного дня — 29 липня. Але саме 29 липня ФДМУ ... відкликав свій анонс про оголошення конкурсу з продажу державного пакета акцій «Укртелекому». Хоча, буцімто, цього самого дня він нібито все-таки повідомив про оголошення конкурсу. Що за кульбіти? Що за коливання?
Деякі ЗМІ, посилаючись на анонімне джерело в Кабміні, натякнули, що у зволіканні продажу «Укртелекому» можуть бути зацікавлені представники російських телекомунікаційних компаній. Чому б, скажімо, не компанія АФК «Система», яка є власником більш як 50 відсотків акцій оператора «Мобільні Телесистеми» (МТС), що вже виявляв свою зацікавленість у придбанні ВАТ «Укртелеком». Але чи зможе «Система» конкурувати з великими західними інвесторами на відкритому конкурсі? За їх участі ставки різко підскочать.
А з другого боку, зволікання з продажем такого вітчизняного монополіста хіба не може спровокувати відмову потенційних західних інвесторів від купівлі ВАТ? Тяганина з продажем хіба не зіб’є ціну «Укртелекому»? Про ефективність дій російських менеджерів у зниженні ціни стратегічних об’єктів ми вже змогли переконатися на прикладі придбання 50 відсотків + 1 акція UMC. Державну частку цього оператора мобільного зв’язку росіяни купили практично вдвічі дешевше, ніж решту 49 відсотків, якими володіли західні компанії.
Як продавати свої телекомунікаційні системи, нам треба було б навчитися в Узбекистану. Нещодавно МТС придбала 74-відсотковий пакет акцій узбецької компанії стільникового зв’язку, яка обіймає 51 відсоток ринку цієї середньоазіатської держави, обслуговуючи 200 тисяч абонентів. Росіяни заплатили 121 мільйон доларів, отримавши трьохрічний опціон на придбання решти акцій за суму не менш як 37,7 мільйона доларів.
Не треба мати знання російського математика Лобачевського чи українського генія Глушкова, а лише володіти азами арифметики, щоб підрахувати: один абонент узбецького оператора стільникового зв’язку коштуватиме МТС приблизно 800 доларів. Виходячи з таких розцінок, МТС мала б заплатити Україні за контрольний пакет UMC не менш як 1,6 мільярда доларів, бо тоді в українського мобільного оператора було близько 2 мільйонів абонентів. Утім, це лише банальна арифметика, яку сучасні бізнесмени, урядовці, політики і менеджери проходили ще у молодших класах початкової школи. Проте не всі з них у тому віці були відмінниками. Такими дехто з них став, коли подорослішав. Але дехто грає роль двієчника...
Тож, враховуючи час відпусток, посилену увагу до президентських виборів, приватизацію «Укртелекому» може бути перенесено на осінь.
На закінчення — маленький штрих. На нещодавній зустрічі в Ялті президентів України та Росії голова АФК «Система» В. Євтушенков, який був у складі російської делегації, висловив задоволення інвестиційним кліматом в Україні, однак зазначив, що проблеми у російських компаній є...