«Криворіжсталі» — 70: вражаючі досягнення і великі перспективи
Сьогодні торгова марка Криворізького гірничо-металургійного комбінату — один з головних промислових символів нашої сталевої держави.
Без перебільшеного місцевого патріотизму можна казати про те, що за своїм призначенням «Криворіжсталь» завжди була підприємством державного масштабу. Підписуючи 16 червня 1931 року наказ про будівництво Криворізького металургійного заводу, голова ВРНГ Серго Орджонікідзе зазначав, що це — майбутній металургійний велет на півдні України, якому відведено важливу роль у розвитку галузі чорної металургії усієї великої країни — СРСР. А творці «Криворіжсталі» на чолі з легендарним начальником її будівництва і першим директором заводу Яковом Вєсником мріяли не лише про підприємство майбутнього, а і про таке саме улаштування життя трудящих. У ковиловому криворізькому степу, неподалік від небачено могутньої на ті часи доменної печі №1 «Комсомолки», будували Соціалістичне місто: чотириповерхові житлові будинки, дитячі комбінати, поліклініка, лікарняний і навчальний центри, ресторан. У плані будівництва були навіть аеродром і великий концертний зал. І хоча не все із запланованого було втілено в життя, головне все-таки здійснилося. Соцмісто сьогодні —адміністративний центр Кривого Рогу. Його головний проспект Металургів веде до «Криворіжсталі», флагмана вітчизняної металургії.
Для Кривбасу комбінат — головне містобудівне підприємство, що має першорядне значення в формуванні дохідної частини місцевої скарбниці. А для всієї країни, чиє економічне благополуччя прямо залежить від надходжень у національний бюджет, щорічний внесок «Криворіжсталі» обчислюється мільярдами гривень. Наприклад, тільки за шість місяців нинішнього року відрахування комбінату в держбюджет і різні цільові фонди становили 630 млн. гривень. І цілком закономірно, що колектив металургійного велета завжди висуває своїх кращих повноважних представників у державні органи влади всіх рівнів. Сьогодні два представники «Криворіжсталі» — Вадим Гуров та Ігор Сміяненко — в парламенті країни, є депутати-криворіжстальці в складі Дніпропетровської обласної, Криворізької міської рад, а також — Дзержинської, Саксаганської, Інгулецької районних рад у Кривому Розі.
Ось уже третє скликання поспіль народний депутат України, у минулому криворіжсталець з 35-річним «гарячим» мартенівським стажем Вадим Гуров є першим заступником голови Комітету з промислової політики і підприємництва Верховної Ради України.
— Можна з упевненістю сказати, — зазначає Вадим Миколайович, — що «Криворіжсталь» гідно пережила роки соціальних і економічних змін у нашій країні. Сьогодні колектив комбінату повний сил і вірить у свої великі можливості. Така впевненість має цілком реальну основу: у загальному обсязі виробництва металургійних підприємств України понад 20 відсотків металопродукції — з маркою «Криворіжсталі». Металопрокат комбінату сертифіковано за міжнародними стандартами, його купують майже в 100 країнах світу. Доля такого важливого в масштабах усієї країни підприємства має хвилювати парламент. Це стає можливим і завдяки депутатам, яким криворіжстальці довірили представляти свій 55-тисячний трудовий колектив у Верховній Раді. Я часто кажу своїм колегам: «Не може український парламентарій не знати, що це таке — комбінат «Криворіжсталь», яку важливу продукцію і в яких обсягах він виробляє, як вагомо поповнює державний бюджет». У нашому Комітеті з промислової політики і підприємництва, де готується чи обговорюється кожен закон, який стосується роботи підприємств і галузі чорної металургії загалом, ми, криворіжці, завжди відстоюємо законні інтереси «Криворіжсталі». Серед рішень, ухвалених з нашою участю,  — і закон про металобрухт, що свого часу дав змогу трохи розрядити складну обстановку з його постачанням на всі металургійні комбінати, зокрема і на «Криворіжсталь». А загалом я хочу сказати: сподіваюся на те, що такий сильний, високопрофесійний колектив, який працює на комбінаті, міцно ставши на шлях нових форм господарювання, ще ефективніше працюватиме, розвиватиметься. І ВАТ «Криворіжсталь» впише нові славні сторінки в історію підприємства.
— Справді, на прикладі «проходження в життя» важливого для металургів закону про металобрухт, — підтримує думку свого колеги народний депутат України, член Комітету з промислової політики і підприємництва Верховної Ради України Ігор Сміяненко, — можна сказати про те, що ми — за активну підтримку інтересів металургійних підприємств України. Цей закон Верховна Рада приймала двічі і той, що діє сьогодні, —реальна, значна допомога вітчизняним виробникам металу. І я, безумовно, буду радий, якщо величезне сталеплавильне виробництво комбінату «Криворіжсталь» буде забезпечено необхідною сировиною для виплавки сталі. Адже будь-які добрі новини з рідного підприємства не можуть не радувати — на «Криворіжсталі» ми зросли, стали фахівцями своєї справи, керівниками, і довіру її колективу своєю парламентською роботою прагнемо тепер виправдати.
Новий етап у біографії підприємства, про який казали народні депутати, розпочався зовсім недавно, після приватизації комбінату і створення ВАТ «Криворіжсталь». Як широко повідомлялося в засобах масової інформації України, доходи від приватизації металургійного велета стали могутнім джерелом додаткових коштів для фінансування найнагальніших видаткових статей у національному бюджеті-2004.
«Криворіжсталь» сьогодні — це підприємство з повним гірничо-металургійним циклом. Його вражаюче масштабами «господарство» починається з панорами кар’єрів гірничо-збагачувального комплексу. Воно йде навіть глибоко в надра криворізької багатої землі. Адже уже вісім років до структури комбінату входять колишні Новокриворізький ГЗК і коксохімічний завод імені Коротченка, а 2001 року на базі виробничих потужностей рудоуправління імені Кірова було створено шахтоуправління з підземного видобутку руди комбінату «Криворіжсталі». Отож підприємство цілком забезпечує себе залізорудною сировиною і на 75 відсотків   коксом, що значно знижує потребу в його закупівлях.
— Нині ГЗК «Криворіжсталі», — розповідає його директор, член правління ВАТ «Криворіжсталь», депутат Криворізької міської ради Георгій Козенко, — це одне з найбільших виробництв Кривбасу з відкритого видобутку і збагачення бідних магнетитових кварцитів, виробництва залізорудного концентрату і агломерату. Тут працює майже 10 тисяч осіб. Той крутий поворот, який стався в долі колективу після приєднання до комбінату «Криворіжсталь», цілком себе виправдав. Наприклад, за рахунок проведених останнім часом ремонтів з модернізацією основних вузлів устаткування і технологічних ліній досягнуто вагомого приросту виробництва агломерату і значно знижено собівартість його виробництва. Минулий 2003 рік був «врожайний» у технічному переозброєнні, витрати на яке становлять більш як 45 млн. грн. Закуплена техніка — екскаватор, бульдозери, великовантажні самоскиди вантажопідйомністю 120 тонн  тощо — дала можливість помітно зміцнити матеріально-технічну базу ГЗК, домогтися істотного нарощування виробничих оборотів, поліпшення якісних характеристик продукції. Особливу увагу приділяють і природоохоронним заходам. Реконструкція Миролюбівського й Об’єднаного хвостосховищ із нарощуванням дамб, рекультивація землі, введення в експлуатацію в 2003 році центральної аспіраційної установки з очищення запиленого повітря на дробильній фабриці й інші заходи дали змогу значно поліпшити екологічну обстановку в районі гірничо-збагачувального комплексу.
Такими само вагомими трудовими, виробничо-економічними успіхами зустрічають 4 серпня нинішнього року — історичну дату 70-річчя «Криворіжсталі» —металургійне, коксохімічне виробництва комбінату і шахтоуправління. Голова правління ВАТ «Криворіжсталь» Анатолій Сокуренко, розповідаючи про досягнуте, відзначає вагомий трудовий внесок усього колективу комбінату і, зокрема, високий професіоналізм менеджерського складу. Саме завдяки цьому вдалося значно збільшити виробництво, поліпшити фінансово-економічні показники «Криворіжсталі». У першому півріччі нинішнього року на комбінаті виготовили 3,2 млн. тонн чавуну, що на 5,9 відсотка більше, ніж за такий само період минулого року, 3,7 млн. тонн сталі (+4,8 відсотка) і 3,1 млн. тонн товарного прокату. Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування досяг 1,4 млрд. грн., що практично наполовину більше, ніж за перше півріччя минулого року.
Комбінат працює рентабельно і прибутково, а зароблені кошти вкладає в технічне переозброєння основних фондів, спрямовує на утримання об’єктів соціальної сфери, зокрема і на будівництво житла для працівників підприємства.
А здійснений 2003 року капітальний ремонт найбільшої на комбінаті й в Україні доменної печі №9 —кращий доказ того, як масштабно і прогресивно на «Криворіжсталі» підходять до вирішення завдань модернізації підприємства. З 2000 року на технічне переозброєння «Криворіжсталі» витрачено більш як 3,5 млрд. грн. власних коштів, зокрема 2003 року — 1,2 млрд. Крім капремонту першого розряду з техпереозброєнням ДП-9, вартість якого становила понад 315 млн. грн., виконано капітальні ремонти п’ятої, шостої і сьомої доменних печей, трьох конвертерів, двох прокатних станів, трьох агломашин. Капітальні ремонти пройшли на дробильно-сортувальній фабриці шахтоуправління, нагрівальних колодязях блюмінгів та інших важливих виробничих об’єктах комбінату. Серед них — кисневий блок КАР-30 (вартість — 90 млн. грн.). Нинішнього року розпочато ремонт із реконструкцією, а точніше, нове будівництво третьої і четвертої коксових батарей, зводиться замість старого ще один новий кисневий блок.
Жоден такий ремонт на «Криворіжсталі» не обходиться без здійснення природоохоронних заходів. А з 2000 року, на будівництво природоохоронних об’єктів витрачено більш як 176 млн. грн., зокрема торік — 56,7 млн. грн., на їх капітальні ремонти — 40 млн. грн. У результаті проведеної модернізації в 2003 році викиди пилу знижено на 4,6 тис. тонн. За період з 2000 року модернізовано і відремонтовано пилогазоочисні установки станцій перевантаження і коксосортування №№1-3, чотири сірчані скрубери, три електрофільтри очищення коксового газу на коксохімвиробництві тощо.
Водночас на «Криворіжсталі» на чільне місце ставлять турботу про людину, безпечні умови праці. Керуючись цією метою, Правління  і профспілковий комітет комбінату ніколи не забувають про виконання соціальних завдань. Комбінат має велику соціальну сферу: власний санаторій-профілакторій «Джерело» і три могутні оздоровчі комплекси (дитячі табори і пансіонати для дорослих) на морських узбережжях. «Криворіжсталь» має свою медично-санітарну частину з великим високопрофесійним колективом і висококласним сучасним обладнанням. У складі комбінату — і свій агропромисловий комплекс, на технічне переозброєння й ефективну роботу якого теж витрачають чимало коштів. Натомість у всіх численних робітничих їдальнях і буфетах у цехах — завжди повноцінне, різноманітне, смачне меню на основі власних продуктів!
В житті колективу комбінату стало традиційним і таке чудове свято, як новосілля. Комбінат «Криворіжсталь» щороку будує і здає в експлуатацію нове житло. За останні п’ять років у нових упоряджених будинках (не чотириповерхівках, як у 30-х роках, а сучасних «висотках») на вулицях Ярославській, XXІІ партз’їзду, Спаській і Незалежності України трудівники комбінату одержали 937 квартир. Поточного року буде збудовано два будинки на 143 квартири.
«Криворіжсталь» спрямовує значні кошти і на надання благодійної допомоги. Дитяча школа-інтернат №1 (саме Серго Орджонікідзе дав розпорядження побудувати перший будинок інтернату в центрі Соцмістечка), міський Будинок дитини, багато інших дитячих закладів, лікарні — ось тільки невеликий перелік тих, кому щедро, безоплатно і від щирої душі допомагає «Криворіжсталь».
— Керівництво комбінату та  профспілковий комітет, формуючи кадрову політику, приділяють велику увагу підготовці майбутніх працівників  підприємства,  — каже директор з персоналу, депутат Криворізької міської ради Олександр Зозуля. — І підприємство постійно надає значну допомогу школам Дзержинського, інших районів міста, ПТУ №№37 і 45, Криворізькому металургійному факультету Національної металургійної академії — насамперед на придбання комп’ютерів.
18 липня криворіжстальці, як і всі металурги України, зустріли своє професійне свято. І був напередодні цього дня приємний матеріальний акцент вітань — за рішенням керівників Промислово-фінансового консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз» усіх працівників, ветеранів комбінату заохочено грошовими преміями. А за останні півроку, відповідно до рішень керівництва комбінату, заробітну плату його трудівникам підвищували двічі. Криворіжстальці — одні із найоплачуваніших і найшанованіших людей у трудовому Кривбасі. І вони такого ставлення «за всіма статтями» заслуговують.