«Мрію», сорт картоплі, який відповідає сучасним вимогам якості, вирощують у фермерському господарстві Івана Гути, котре носить таку само назву. Цікаво, що фермер з Гусятинського району Тернопільщини вирощує 120 сортів картоплі вітчизняної та зарубіжної селекції. Середня врожайність — понад 300 центнерів з гектара, а окремі сорти обіцяють дати і 500 центнерів.
Успіху в цій справі, вважає Іван Гута, можна досягти тільки у співдружності з наукою. На базі господарства працює лабораторія Української академії аграрних наук. А Подільська дослідна станція УААН, розташована в цьому районі, допомагає не тільки «Мрії», а й іншим дванадцяти насінницьким господарствам області.
Саме на базі цієї станції, а також фермерських господарств «Мрія» та «Коваль» відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар з удосконалення організації виробництва картоплі. Тема семінару не випадкова. Адже з «другим хлібом» в Україні не все гаразд. Урожайність бульб загалом дуже низька. Причин цьому кілька: надто повільно здійснюється сортозаміна, не використовуються новітні препарати захисту рослин, селяни не ознайомлені з сучасними технологіями вирощування важливої культури. Особливо гостро стоїть проблема на сході і півдні України, де посадковий матеріал вироджується, а репродуктивне картоплярство занедбане.
Науковці і практики обговорювали проблеми виведення нових сортів картоплі, генетично стійких до шкідників та хвороб. Вони зауважували, що посадковий матеріал має бути дешевшим, щоб селяни могли раз у три роки міняти сорти. Мова йшла і про нові методи боротьби з вірусами. Відрадно, що МінАПК виділило 6 мільйонів гривень на розвиток первинного насінництва. Підтримку з боку держави отримають ті виробники, котрі використовують мінеральні добрива вітчизняного виробництва.
Тернопільська область.