Голосування на закордонних виборчих дільницях
«ГУ» продовжує вести традиційну під час усіх виборчих перегонів рубрику, яка знайомитиме наших читачів з усіма нюансами голосування на виборах президента України. На всі запитання, які хвилюють виборців, відповідатимуть члени Центральної виборчої комісії України. Розпочнемо серію публікацій із теми, яка викликає чи не найбільший політичний резонанс, — голосування за кордоном. Сьогодні наш співрозмовник — член ЦВК Юрій ДАНИЛЕВСЬКИЙ.
— Як зможуть скористатися своїм виборчим правом громадяни України, які на день виборів перебуватимуть за межами нашої держави?
— Згідно із Законом України «Про вибори Президента України» громадянин України, який перетнув державний кордон України на законних підставах і проживає або перебуває у період проведення виборів за межами України, реалізує своє право голосу на загальних підставах. Закордонні виборчі дільниці утворюватимуться при дипломатичних та інших офіційних представництвах і консульських установах України за кордоном, у військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України.
— Чи зможуть проголосувати українські заробітчани за кордоном, так звані нелегали?
— Конституція України та виборчий закон передбачають єдине обмеження права голосу для будь-якого громадянина України — недієздатність, визнана судом, та віковий ценз (18 років). Тому немає різниці, яким чином перебуває громадянин України за кордоном, — легально чи нелегально. Єдина умова, визначена законом, — перетин державного кордону на законних підставах, тобто що людина виїхала з України, маючи дійсний паспорт для виїзду за кордон та візу (якщо вона потрібна). Якщо потім із певних причин перебування особи в країні стає нелегальним, для виборчого законодавства це жодного значення немає. Тобто навіть якщо громадянин України перебуває за кордоном нелегально, він має право голосу за умови, що державний кордон України він перетнув на законних підставах.
— Чи обов’язково, щоб проголосувати на закордонній виборчій дільниці, перебувати на консульському обліку? Чи зможуть скористатися своїм виборчих правом ті громадяни України, які не перебувають на консульському обліку?
— Згідно із законом, до списків виборців на закордонних виборчих дільницях при дипломатичних та інших офіційних представництвах і консульських установах України за кордоном включаються на підставі даних консульського обліку працівники цих представництв, установ та члени їх сімей, а також інші громадяни України, які проживають чи перебувають на території відповідної іноземної держави. Списки виборців складаються закордонними дільничними комісіями на підставі відомостей, які подають керівники дипломатичних та інших офіційних представництв і консульських установ України за кордоном. На цьому етапі до списку виборців включаються лише ті, хто перебуває на консульському обліку.
Але в законі є й інші норми, які дають змогу проголосувати будь-якому громадянину України. Виборець, який прибув на закордонну виборчу дільницю з відкріпним посвідченням, отриманим в Україні, в будь-який час, навіть у день голосування, може бути включений до списків виборців і проголосувати.
Виборець, який не має відкріпного посвідчення, повинен прийти до дільничної виборчої комісії, пред’явити свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка чи члена екіпажу, написати заяву про включення його до списку виборців із зазначенням місця проживання, і його буде включено до списку виборців. Єдина умова: треба прийти не пізніше, ніж за 7 днів до дня виборів. Це обмеження пояснюється тим, що потрібно забезпечити кожну закордонну виборчу дільницю певною кількістю бюлетенів. Тобто закон передбачає можливість проголосувати будь-якому громадянину України, незалежно від того, перебуває він легально в країні чи ні, перебуває на консульському обліку чи ні. Єдина умова — вчасно, не пізніш як за 7 днів до дня виборів, звернутися до відповідної закордонної виборчої дільниці при представництві України за кордоном.
— Чи будуть присутні на закордонних виборчих дільницях спостерігачі? Як передаватимуть результати голосування в Україну?
— За законом офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій здійснюють свої повноваження лише на території України. Виборчі бюлетені, агітаційні матеріали та скриньки для голосування ЦВК передаватиме закордонним виборчим комісіям або за допомогою так званої командирської пошти, або через службу дипкур’єрів. Так само доставлятимуть в Україну і протоколи про підрахунок голосів виборців на закордонних виборчих дільницях. Зміст таких протоколів за допомогою технічних засобів зв’язку передаватимуться до ЦВК відразу після підрахунку голосів виборців на закордонних виборчих дільницях.
— Чи матимуть змогу взяти участь у голосуванні ті громадяни України, котрі працюють на суднах, зафрахтованих іноземними державами?
— На суднах, які перебувають у плаванні під Державним прапором України, утворюватимуться виборчі дільниці. Закон навіть надає можливість виготовляти виборчі бюлетені для голосування безпосередньо на цих суднах з дозволу Центральної виборчої комісії. Так само відбуватиметься голосування і на українській полярній станції. Але закон не дозволяє утворювати виборчі дільниці на суднах під прапором іншої держави, навіть якщо там працює український екіпаж. Якщо українські моряки перебуватимуть у порту якоїсь країни, вони зможуть проголосувати на закордонній виборчій дільниці. Але для цього знову-таки треба звернутися до закордонної дільничної виборчої комісії не пізніш як за 7 днів до дня виборів.