Роботу нового ростовського зернозбирального комбайна «Вектор» присутні аналізували особливо ретельно. І це не дивно. Адже на експериментальному полі Ставищанського ТОВ «Інтерагроінвест» минулої п’ятниці зібралися керівники господарств, фермери, представники обласної та районної держадміністрацій, науковці. Спеціально для них співробітники «Ростсільмашу» разом зі своїм офіційним українським дилером — компанією «Донснаб» — організували презентацію комбайна, що лише місяць тому зійшов із заводського конвеєра. Вивантаживши з бункера перше зерно, «Вектор» надовго став центром уваги присутніх. Брали до уваги все: продуктивність, відсоток втрат, відповіді ростовських інженерів і техніків, численні запитання. А наприкінці довгоочікуваний висновок: «Машина — що треба! Саме на таку і чекаємо в наших господарствах».
«Ростсільмаш» реклами в Україні не потребує, бо це той випадок, коли ім’я виробникові створює його продукція. Комбайни «Нива», «Дон» упродовж десятиліть працюють на вітчизняних полях. Днями завод відзначив своє 75-річчя. За цей час на ньому виготовлено 2,6 мільйона одиниць сільськогосподарської техніки, яку успішно експлуатують у 48 країнах світу. Багато це чи мало? Замість відповіді лише один факт: «Ростсільмаш» — це понад 50 відсотків ринку виробництва комбайнів пострадянського простору! А в найближчі десять років жоден із виробників, зокрема провідних західних фірм, не зможе конкурувати з росіянами.
— Нині попит на нашу техніку постійно зростає, —каже директор із розвитку ЗАТ «ТД «Ростсільмаш» Олексій Неаронов. — У зв’язку з цим підприємство перейшло на тризмінну роботу. Сьогодні ми чимало робимо для інтенсифікації виробництва, вводимо нові лінії, що дало змогу лише за півріччя нинішнього року відвантажити клієнтам майже три тисячі комбайнів. Обсяги виробництва за цей час зросли на 85 відсотків. Свою продукцію ми відпускаємо впродовж доби сім днів на тиждень.
Напередодні цьогорічних жнив «Ростсільмаш» запропонував селянам новий комбайн «Вектор».
— Яка головна відмінність цієї машини від попередніх моделей?
— Новинка — перший комбайн, виготовлений відповідно до сучасних вимог, — розповідає Олексій Неаронов. —Збирає він 11 тонн зерна за годину. У «Векторі» реалізовано багаторічний досвід ростовських комбайнобудівників, враховано попередні помилки, надбання кращих виробників світу. У новій моделі втілено численні побажання сільських трударів, сподіваємося, що працювати на ньому захоче кожен механізатор.
«Вектор» обмолочує зернові і прямим, і роздільним комбайнуванням. Він також може збирати зернобобові, круп’яні, дрібнонасіннєві культури, соняшник, сою, кукурудзу на зерно. «Вектор» пристосований для роботи в регіонах зі складним агрофоном і врожайністю від 25 до 50 центнерів з гектара. Завдяки оригінальним конструкторським рішенням, він добре почувається на полях зі складним рельєфом, в умовах високої вологості і на забур’янених ділянках, наголошують ростовські фахівці, котрі спеціально приїхали в Ставище, щоб продемонструвати можливості нової машини.
— Наш комбайн, сподіваємося, матиме успіх насамперед у Західній Україні, де працює багато фермерських господарств із порівняно невеликими земельними наділами та складними умовами обробітку, — зауважив директор із розвитку «Ростсільмашу».
— Наше господарство має 27 гектарів ріллі, а врожай дозрів високий, — приєднується до розмови генеральний директор ТОВ «Інтерагроінвест» Петро Петрук. — Маючи потребу в розширенні парку техніки, ми зупинили свій вибір на «Векторах». Чому? А тому, що машина недорога, а за співвідношенням ціни, якості і продуктивності на ринку з нею змагатися немає кому. «Вектор» дає змогу економити недешеве нині пальне, простий в обслуговуванні та надійний в експлуатації.
З думкою П. Петрука погоджується і заступник голови Ставищанської райдержадміністрації Михайло Навроцький.
— Становище зі збиральною технікою у районі потребує змін на краще, — каже Михайло Степанович. — Навантаження на один комбайн (це переважно ростовські «Ниви» не останніх модифікацій) в середньому становить 138 гектарів. А воно не повинно перевищувати 90 гектарів. Техніка служить селянам вірою і правдою, але вона вже давно вичерпала свій ресурс. Новий комбайн «Вектор» — зернозбиральна машина, яка за своїми технічними характеристиками перебуває між «Нивою» і відомим «Доном 1500». «Вектор», на мою думку, потрібен не тільки фермерам, а й великим господарствам.
— А чи не ефективніше замість вашого «Вектора» придбати комбайн західноєвропейського виробництва, що був у використанні? — запитав керівник одного з господарств району.
Петро Петрук, котрий найкраще ознайомився з новою ростовською технікою, відповів:
— Ціна нового «Вектора» і шести-семирічного «західноєвропейця» приблизно однакова. Свого часу ми закупили кілька комбайнів відомих світових виробників. Працюють вони добре, та вередливі в обслуговуванні й дорогі в ремонті. А новий «Вектор» трудиться краще. Ця машина увібрала в себе світові досягнення комбайнобудування. Водночас він утричі дешевший від західного аналога. Відповідно і ціни на запчастини ростовських машин значно нижчі.
— До того ж жодних проблем із ними не буде: «Вектор» спроектовано так, що понад 60 його вузлів уніфіковані з «Доном», — додає О. Неаронов. — Гідравліка — ахіллесова п’ята будь-якої сільськогосподарської техніки — на «Векторі» імпортна, європейських виробників.
Сюрпризом є те, що ростовські комбайнобудівники приготували своїм клієнтам спеціальну програму експрес-сервісу, яка має назву «24 години» і дає змогу за добу усунути будь-які неполадки в придбаній техніці. В Україні за її реалізацію відповідає партнер — компанія «Донснаб», котра є головним клієнтом у системі продажу продукції «Ростсільмашу».
— «Донснаб» створено три роки тому, — каже його директор Андрій Смердов. — За рік роботи обсяг поставок в Україну ростовських комбайнів зріс на 200 відсотків. Нині у нас успішно працюють дев’ять філій: у Києві, Харкові, Новомосковську (Дніпропетровська область), Запоріжжі, Олександрії (Кіровоградська область), Львові, Вінниці, Одесі, Донецьку. Представництва компанії діють також у великих районних центрах. Це дає нам можливість наблизити техніку до споживача, забезпечити якісне гарантійне і технічне обслуговування.
Комбайн «Вектор» комплектується новим економічним двигуном потужністю 210 кінських сил, що відповідає вимогам ЄВРО-1, обладнаний автоматичною системою контролю й діагностики технологічних процесів. До 540 літрів збільшено бак для пального. Без дозаправлення можна працювати понад 17 годин.
Прилади розташовано дуже зручно, в темний час доби має чудове освітлення, видно, як удень. Кабіна комбайна обладнана кондиціонером, магнітолою, зручний доступ до всіх вузлів: обслуговувати техніку легко, зазначають комбайнери, яким довірили вивести перші «Вектори» в поле.
— Ми прийшли в Україну, щоб продемонструвати свої можливості й свою нову продукцію, — наголосив Олексій Неаронов. — «Ростсільмаш», як завжди, намагається працювати на перспективу. Український ринок для компанії значить дуже багато, і ми маємо намір посилити свої позиції лідера.