Найближчим часом парламент може проголосувати за законопроект про доцільність видачі зброї народним депутатам. Таке переконання днями висловив заступник парламентського комітету з питань оборони і національної безпеки Володимир Сівкович.
Заява цього депутата з групи «Центр» (до речі, він колишній офіцер розвідки) стала логічним продовженням теми озброєння парламентаріїв не лише документами для законодавчої роботи, а й засобами індивідуального захисту від зловмисників. Тему актуалізував інцидент в Одесі — напад на народного депутата Олексія Козаченка, під час якого було застосовано зброю і вбито одного з нападників. Остаточного висновку слідства у справі немає, достовірних обставин застосування пістолета — також. Потерпілий депутат пояснив слідству, що під час нападу на нього двома невідомими він вихопив пістолета з рук нападника і вистрілив з метою самооборони. За попередніми даними МВС, у нападника стріляли з автомобіля депутата... Уповноважений групи «Центр», секретар тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування фактів тиску на народних депутатів Сергій Кіроянц під час прес-конференції спростував таку версію... траєкторією руху кулі у тілі нападника. Мовляв, О. Козаченко стріляв, лежачи на землі, в той час як нападник стояв над ним.
На прес-конференції минулої п’ятниці В. Сівкович повідомив про депутатське звернення до Генпрокуратури і МВС з вимогою дати відповідь з приводу розкриття злочину або відверто визнати інцидент політичною акцією — «цілеспрямованим піаром». Депутати вважають тричі засуджену особу, яка згодом, начебто, сама здалася правоохоронним органам і заявила про співучасть у нападі на депутата — підставною особою.
Справа не лише у юридичній кваліфікації вчинку опозиційного народного депутата (самооборона, навмисне вбивство, перевищення меж?..). Якщо парламентарій стріляв з машини, то виходить, що й пістолет він мав незареєстрований, та ще й, крий Боже, з’ясується, «пушка засвічена» в інших «мокрих» злочинах...
Так чи інакше, а реакція МВС, м’яко кажучи, дивна. Замість того щоб провинно опустити долу очі: так, визнаємо, країною «гуляють» незареєстровані «стволи» та ще й стріляють, — заявляють про... «героїчне» вилучення зареєстрованої зброї у законослухняної частини громадян. А точніше — у народних депутатів, у яких вилучають видану їм цим самим міністерством вогнепальну зброю. Напередодні заступник міністра внутрішніх справ Анатолій Присяжнюк повідомив, що на прохання МВС більшість депутатів, які мали у своєму розпорядженні зброю, повернули її назад. За його словами, наприкінці минулого місяця ще залишилися близько десятка народних обранців, які не могли задовольнити міліцейське проханнячко — повернути вогнепальну зброю, через те що перебувають у відрядженнях або відпустках.
Одеський інцидент, як бачимо, «ліг у русло прагнень» МВС. Під міліцейську акцію «підставила плече» і Генеральна прокуратура. У заяві «з приводу нагнітання політичних пристрастей навколо справи народного депутата О. Козаченка» вона повідомила: «Встановлено, що вогнепальна зброя (пістолети) та патрони видано народним депутатам у тимчасове користування без законних на те підстав, оскільки на законодавчому рівні це питання не вирішено. Разом з тим право на зброю є елементом статусу народного депутата, який згідно з пунктом 21 статті 92 Конституції України має визначатися виключно законами України» (цитую за повідомленням УНІАН).
Навесні депутатський корпус «проковтнув» законодавчу пропозицію про заборону входити до зали пленарних засідань ВР зі зброєю, а ось з нинішньою позицією правоохоронних структур, схоже, миритися не збирається. Заява офіцера-депутата Сівковича —підтвердження цього. Недоцільно, кажуть, відбирати зареєстровану зброю у законодавців, коли злочинці розгулюють на волі.
До речі, так мислять не лише обранці, а й активна частина їх виборців. Днями Всеукраїнське молодіжне об’єднання «Молодь — надія України» направило Міністру внутрішніх справ України звернення з пропозицією забезпечити народних депутатів України вогнепальною зброєю. Таке рішення «молодонадійці» прийняли після нападу в Одесі на народного депутата Олексія Козаченка.