Учора, 2 серпня, кандидати в президенти лідер «Сили народу» Віктор Ющенко і голова Соцпартії Олександр Мороз підписали угоду про чесні вибори. Вони домовилися про об’єднання зусиль в організації спільного контролю над проведенням процесу волевиявлення та забезпечення координації дій впродовж усієї виборчої кампанії.
Особливу увагу сторони приділятимуть виявленню порушень закону про вибори президента та можливих провокацій з боку прихильників деяких «послідовних» у цьому плані учасників президентського марафону. Згідно з угодою тісна співпраця поєднає і членів виборчих комісій та офіційних спостерігачів від цих сил: вони координуватимуть дії під час контролю за порядком голосування на виборчих дільницях. Моніторинг волевиявлення за межами України доручено виборчим штабам «СН» та СПУ.
Як відомо, на Банковій скептично ставляться до таких угод. Нинішній Президент навіть зауважив, що «дотримуватися етичних норм слід усім: і тим, хто щось підпише, і тим, хто не підпише, — якщо це чесна людина». Але, напевно, з цим «якщо» якраз і виникає найбільша «етична» проблема. Принаймні під час підписання угоди Віктор Ющенко зазначив, що в Україні «існує проблема вільного вибору». І це, як можна було зрозуміти, пов’язано не з вадами морального обличчя окремих кандидатів, а з обставинами масштабного рівня: «Ця успадкована проблема формується владою як фатальність ... людей вчать, що їх голос на виборах нічого не вартий. Цією угодою ми хочемо сказати — не схиляйте голови. Ви маєте на диво слабку владу. Головна функція угоди — посилення чинного законодавства». З лідером «Сили народу» повністю згоден Олександр Мороз. Він вважає, що підписанням угоди вони продемонструють існування сили, яка не допустить фальсифікації. «Ми повинні так скоординувати свої зусилля, щоб у кожній виборчій комісії були представники або Комуністичної партії, або Соціалістичної, або блоку Віктора Ющенка», — наголосив Олександр Мороз.
За словами Віктора Андрійовича, аналогічна робота проводиться і з іншими виборчими штабами «опозиційної платформи». Не виключено, що до угоди приєднається і Петро Симоненко. Втім, Віктор Ющенко «не втрачає надії», що письмові «етичні норми» завізують і кандидати інших політичних сил, відомих своїм поки що усним «принциповим» ставленням до ідеї «найпрозорішого і найдемократичнішого» волевиявлення. Щоправда, надія, як відомо, інколи помирає вже після виборів...
Тим часом привід для підтвердження консолідації підписантів угоди не забарився. У Львові вчинено провокацію проти першого секретаря Сихівського райкому СПУ, довіреної особи Олександра Мороза Григорія Созіна. Обласні штаби двох кандидатів виступили зі спільною заявою, в якій засудили наміри влади «посварити дружні політичні сили». Чи належать ці наміри до «етичних норм», напевно, ви здогадаєтеся самі.