У грудні минулого року Президент України Л. Кучма призначив дворічні та довічні державні стипендії групі діячів інформаційної сфери. І від того часу ощасливлені люди придбали собі чимало клопоту, адже стипендію не так просто, виявилось, отримати.
Тільки 26 липня надійшли гроші на виплату останніх стипендій за квітень і для семи із 70 стипендіатів за травень.
Звичайно, обурені люди з Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської та інших областей телефонують і пишуть розгнівані листи.
Державному стипендіатові з Полтави, заслуженому журналісту України Василю Федоровичу Котляру відповів заступник голови Державного казначейства України Олександр Даневич.
Як зазначено у листі, «у межах своєї компетенції» він повідомив, що Полтавській обласній організації НСЖУ асигнування за програмою фінансової підтримки творчих спілок здійснено «у повному обсязі призначень, а саме: у квітні — 72 тис. грн. та травні — 208 тис. гривень». У червні, зазначив пан Даневич, Полтавська організація отримала 48 тис. гривень. Отже, повчає чиновник, «за рахунок зазначених асигнувань Полтавська організація НСЖУ мала можливість вчасно виплатити призначену вам державну довічну стипендію».
Не знаю, в чому компетентний пан Даневич, але йому слід було б знати: державні стипендії фінансуються не з програми підтримки творчих спілок. Це по-перше.
А по-друге... Колись у цирку фокусник витягав з капелюха за вуха кролика. Пан Даневич досконало оволодів цією майстерністю, бо 72, 208 і 48 гривень за допомогою нескладної маніпуляції він перетворив на 72 тис., 208 тис. і 48 тис. гривень. Тепер цифри зазвучать і не соромно для держави, яка так «піклується» про творчі спілки.
Годилося б потягти пана Даневича швидко до суду, щоб переказав (бажано — з власної кишені) Полтавській організації ті суми, за які розписався у своєму листі. Можливо, полтавці це й зроблять.
А я хотів би попередити співгромадян: читаючи переможні реляції про успішні виплати пенсій і зарплат, будьте обережні — а раптом ці цифри витяг із свого капелюха такий само фокусник, як і пан Даневич?
Ігор ЛУБЧЕНКО,голова Національної спілки журналістів України.