Висунення кандидатів на найвищу державну посаду закінчилося. Останнього тижня самовисуванці, які до 1 серпня мають право подавати документи на реєстрацію, не на жарт активізувалися. Завдяки їм Україна вперше має абсурдну кількість охочих штурмувати президентське крісло на політичному олімпі. На старті вже вишикувалося 22 кандидати, до яких сьогодні може додатися ще декілька претендентів.
Щоправда, ні для кого не таємниця, що фаворитів лише двоє — глава уряду і лідер «Нашої України», у штабі останнього своє затишшя пояснювали хитрим тактичним ходом. Керівників лівих, які минулого тижня об’єднали зусилля для забезпечення чесних та демократичних виборів, політологи вже охрестили представниками ідеологічних доктрин. Ще п’ять відомих політиків прицілюються на наступні парламентські перегони. А більш як 15, за визначенням голови Комітету з питань свободи слова Миколи Томенка, периферійних кандидатів — політичні аутсайдери, невдахи і навіть кілери.
Однак публіку розважати справді вміють усі. Шкода, що для досягнення шляхетної мети використовуються брудні технології, залучається адмінресурс, шикуються податківці, закривають або блокують трансляцію мас-медіа. А поки що газети ряснішають резонансними повідомленнями про кримінальні злочини, правоохоронці роззброюють... народних депутатів. А раптом, захищаючи своє життя від тричі судимих бандитів, вони ненароком їх уб’ють. Та й сам факт нападу на довірену особу кандидата в Президенти напередодні передвиборної кампанії (із останніх — на Олексія Козаченка) для Генпрокуратури і правоохоронців, як з’ясувалося, цілком рядова подія, яку відразу почали розкручувати з питання: звідки у депутата зброя?
А головний урядовець країни двічі подивував своїми орфографічними здібностями. Завдяки чудовому піар-ходові (аби справді не розчинитися в такій кількості претендентів) у назві своєї посади він зробив аж дві помилки, написавши у декларації «Прємьєр-міністр» (хоча і він, і кожен школяр знає, що правильно: Прем’єр-міністр). І «з лювовью» (треба з любов’ю) зізнався читачам однієї з газет. Схоже, наступним кроком буде урядове розпорядження про заміну апострофа на м’який знак.
Своєю принциповістю минулого тижня здивував ще один кандидат, лідер Партії промисловців та підприємців, яка, до речі, входить до парламентської більшості. Він заявив, що особа, яка має судимості, не може претендувати на найвищий пост у державі. Незалежно від прізвищ.
Схоже, проект закону про гарантії Президенту після виборів все-таки потрібен. Про це наголошував минулого тижня його автор, лідер НДП Валерій Пустовойтенко. І хоча народний депутат «упевнений в Президенті», однак поділився: ініціював цей документ на прохання представника опозиції, який хотів у такий спосіб дати зрозуміти, що в разі перемоги представника не від більшості Леонід Данилович може не турбуватися. І, по-третє, такий закон потрібен Україні: для майбутніх президентів, які підуть у відставку.