Листи надійшли з Одеської області. Перший — від ветеранів Міністерства внутрішніх справ із Іванівського району. Д. Кіров, Б. Левицький, Д. Письменний (усього 13 підписів) звернулися через «Голос України» до керівників держави і Міністра МВС М. Білоконя. Просять відповісти через шановне видання, чому не виконується Закон «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ».
Бюджетом, мовляв, передбачено кошти, але ветерани як отримували мізер, так і отримують. Чи не тому молоді освічені офіцери залишають службу в армії, правоохоронних органах і йдуть у бізнесові структури, що не бачать перспективи виживання після звільнення в запас?
Поки лист ветеранів йшов до Києва, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ і деяких інших осіб». З 1 січня 2005 року буде перераховано пенсію на новій базі. Цим особам пенсії обчислюватимуться з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед їх звільненням.
Але... Як нагадують ветерани, 2002 року Кабмін постановив підвищити і... Підвищили на 10 відсотків — 10—40 гривень. Різниця в пенсіях тих, хто звільнився до 2000-го, і тих, хто пізніше, сягає майже 100 відсотків, стверджують одесити.
Про фінансові проблеми, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, неповну виплату основних видів грошового утримання йдеться і у зверненні співробітників лінійного відділу внутрішніх справ станції «Одеса-головна» до народних депутатів України. Його ми отримали від начальника ЛВ Дрейлюги.
У зверненні, зокрема, зазначено:
«Незважаючи на те, що міністерством здійснюються відповідні організаційні та практичні заходи щодо вдосконалення організаційно-штатної структури, скорочення витрат на утримання органів внутрішніх справ, економії та раціонального використання матеріальних ресурсів, 2002 року, як і в попередні, фінансове та матеріально-технічне забезпечення було незадовільним.
Стосовно нашого відділу, як і для інших підрозділів УМВС України на Одеській залізниці, вони здійснюються за залишковим принципом і постійно знижуються.
Так, не відповідає вимогам сьогодення забезпеченість озброєнням, боєприпасами, засобами індивідуального захисту та зв’язку, криміналістичною технікою. Речовим майном працівники відділу не забезпечувались більше дев’яти років, форму нового зразка отримали лише 30 відсотків співробітників відділу».
Співробітники відділу, який, до речі, укомплектовано кадрами лише на 75 відсотків, просто «тікають» від зарплати 250—300 гривень. Їхній досвід стає в пригоді там, де платять гідну зарплату.
Міліціонери ЛВ на станції «Одеса-головна» стверджують, що забезпечені фінансами лише на 72 відсотки від потреби, і просять народних обранців врахувати це під час розгляду і прийняття закону про бюджет на 2005 рік.
Якби це просили лише правоохоронці...