Завдання тепер — узути кожного пожежника
Експериментальні зразки чудо-взуванки журналістам «Голосу України» продемонстрували в Українському науково-дослідному інституті пожежної безпеки МНС України, де й розробили стандарти чобіт для вогнеборців. Під час розробки нормативних документів насамперед враховувалися умови роботи людей цієї героїчної професії. За словами заступника начальника відділу пожежно-технічного озброєння, тактики і засобів пожежогасіння та рятувальних робіт інституту Сергія Кухарішина (на знімку), діелектрична профільована підошва стійка до кислоти, бензину, мастил та інших хімікатів. До того ж у неї вмонтовано сталеву пластину, покликану захистити пожежника від можливих проколів. А металевий носок витримує навантаження в 6 тонн.
Під час випробувань модифікована амуніція благополучно пройшла обкатку шкідливими факторами: показала стійкість до впливу високих, до 200 градусів, температур. А при мінус 40 за всіма вимогами зберігала свої споживчі й захисні властивості. Враховано фізіолого-гігієнічні вимоги: матеріали, використовувані під час серійного виготовлення, на вимогу МОЗ, відповідатимуть санітарним нормам.
У процесі розробки вивчався і закордонний досвід. Взуванка мало в чому поступається світовим аналогам. Може, трохи програє зовнішнім виглядом. Зате, що немаловажно в наших економічних умовах, витримується критерій «ціна плюс якість». Дивно, але модифіковані чоботи не набагато дорожчі за кирзові, в яких пожежники, в основному, і борються поки що з вогнем. За оцінками Сергія Кухарішина, потреба в удосконаленому взутті, щоб забезпечити ним кожного вонеборця, становить 50-60 тисяч пар.